Nieuws/Binnenland
796161
Binnenland

BOOTTEST

Legendarisch

Wie over bootlegendes praat, haalt meestal de Italiaanse Riva of Wally als voorbeeld aan. Toch zijn er ook in de USA legendarische merken die na decennia nog altijd tot de verbeelding spreken. Zoals de Boston Whaler, een boot die bekend werd als de unsinkable legend. En nog altijd varen er doorgezaagde Boston Whalers rond als bewijs van de legendarische onzinkbaarheid.

Boston Whaler Outrage 370

Boston Whaler is tegenwoordig onderdeel van de megagrote Amerikaanse Brunswick groep, waar ook Mercury en Sea Ray toe horen. Nog altijd worden de dubbelschalige boten volgens een geheim recept volgeschuimd. Een andere eigenschap die de modellen meekrijgen is een speciaal onderwaterschip. Achteraan lijkt de V-bodem nog het meest op een W-vorm, maar dit heeft wel tot gevolg dat de boten als op rails aan het water vastplakken. Oprichter Richard Fisher was er dol op om de boten als test tegen een waterval op te varen. Hij was er van overtuigd dat een kleine boot voor het jagen op walvissen alleen veilig kon zijn door deze onzinkbaar en praktisch onverwoestbaar te maken. En die eigenschappen worden door de werf nog altijd gekoesterd.

42 voet variant

De geteste Outrage 370 was het grootste model van de werf, maar sinds kort is er ook een 42 voet variant. Het is een typisch Amerikaans model dat uitstekend geschikt is om in zwaar weer grote afstanden over zee af te leggen en op elke gewenste plek de vishengels uit te gooien voor het binnenhalen van een Marlijn of een zwaardvis.

Interieur

In het interieur springt het grote zonnedek voorop in het oog. Aan de T-top en de spiegel zijn talloze hengelhouders. Onder de stuurconsole is plek voor een tweepersoons bed en zelfs voor een toilet en design wastafel. Verder zijn het vermelden waard: de zijdeur voor het binnenhalen van grote vissen, de mega buitenkeuken en de trap naar het dak van de T-Top, waar een tweede stuurstand kan worden gemaakt.

Autovisie

We testten deze Outrage op de Middellandse zee, samen met collega Jaco Bijlsma van Autovisie. Hij plaatste een uitgebreide dubbeltest van deze Boston Whaler samen met de een andere designklassieker, de Porsche 911Targa in de Autovisie nr. 11 van 21 mei.

Designklassieker met hypermoderne vaareigenschappen

De maximale snelheid die met de mega motorisering van 3 x Mercury 300 pk Verado te halen is bedraagt 88 km/u. En dat de 7000 kilo zware boot zelfs bij deze snelheid op open zee met golven van anderhalve meter comfortabel aanvoelt, zegt alles over de constructieve sterkte van deze Outrage. De afwerking van zowel het polyesterwerk als de technische installatie is uitstekend. Ook de stuurpositie, met drie fabelachtig goede stoelen en een prachtig dashboard is om van te dromen. De prijs met 900 pk aan de spiegel is fors, rond € 500.000. Maar daarvoor heb je wel een tot in de puntjes afgewerkte designklassieker met hypermoderne vaareigenschappen.

Cijfer: 8,5

Scorebord:

Constructie                                       ****Comfort & Ruimte                          ****Ergonomie                                         ****Afwerking                                          ****Vaareigenschappen                      ****Prijs / Kwaliteit                                ***

 

YOUTUBE

 

Technische Specificaties Boston Whaler Outrage 370

Lengte over alles: 11,40 m

Breedte: 3,50 m

Diepgang: 0,60 m

Waterverplaatsing: 6.123 kg (Leeg)

Doorvaarthoogte: 2,80 m (met T-top station 4,88 m)

Motoren: van 750 tot 1050 pk. Deze 3x Mercury Verado 300 pk

Prijs: vanaf € 500.000

www.kemperswatersport.nl