Nieuws/Binnenland
796171
Binnenland

BOOTTEST

‘Smooth Ride’

In Frankrijk zijn Lobsterboten net zo populair als sloepen in ons land. De oorspronkelijk uit de USA afkomstige boten werden vooral in New England gebruikt om op zee op kreeft te vissen. Verantwoordelijk voor de populariteit in zijn eigen land is Bertrand Danglade. Hij tekende in 1996 voor Rhea zijn gedroomde visboot en zei: “ik maak een boot, maar dan beter…” Dat vraagt om een test van de populaire Rhea 27 open.

In Nederland is de markt voor speciale visboten niet zo heel groot. Hier heb je vooral binnenwaterrecreatie en dan volstaat voor vissers een platte aluminium boot. Maar met de Rhea kun je net zo gemakkelijk door de grachten cruisen als met windkracht zes de Noordzee op. De werf bouwt in La Rochelle motorjachten in drie series van 6,50 tot 15 meter.

Elegante tumblehome achterkant

Kenmerkend voor een Lobsterboot zijn de waaiersteven en de elegante tumblehome achterkant. De geschiktheid voor het vissen blijkt uit details als een diepe waterdichte visbun onder de vloer, hengelhouders in het boeisel en stevige opklapbanken in de ruime zelflozende kuip. Mede door de beperkte doorvaarhoogte van maar 1.75 m. is deze trailerbare Rhea voor meer dan alleen zeevissen geschikt. Een stevige skipaal bij de spiegel geeft aan dat deze Lobsterboot ook bedoeld is voor de liefhebbers van waterski of wakeboarden. En in de punt is een lekkere plek voor de zonaanbidders.

Degelijk gebouwd

Op het oog is al te zien dat de romp degelijk is gebouwd en de boot zich in details onderscheidt. Het polyesterwerk is superstrak en zelfs de binnenzijde onder de luiken is de romp spiegelglad afgewerkt. Alle bergruimtes – en dat zijn er een hoop - hebben gasveren en onder de stuurconsole is ruim plaats voor een toiletje of voor een Spartaanse slaapplek. Jammer voor mensen die graag op blote voeten lopen is dat de scharnieren van de vloerluiken niet zijn verzonken maar ‘op’ de vloer liggen. De geteste 27 Open is een speciale ‘Route du Rhum’ Limited edition. In deze uitvoering met veel navigatie extra’s is de buitenboordmotor in de rompkleur gespoten en zijn de logo’s van de befaamde zeilrace aangebracht.

Glijden door het water

Aan de spiegel hangt een vierliter V6 Suzuki 250 pk en dat is de maximale motorisering. Deze moderne viertakt zescilinder wordt fly-by-wire aangestuurd en is opvallend stil. In de console is een comfortabele uitsparing voor de voetensteun en die geeft samen met de stevige stuurbank degelijke steun. Het dodemanskoord is verkeerd geplaatst, want bij snelle manoeuvres belandt het rode koord regelmatig verstrengeld om het stuurwiel. Maar dat zijn details, want het varen met de Rhea levert een waanzinnige ‘smooth ride’ op. Wat glijdt dit jacht soepel door het water. De romp is extreem stijf en laat het water prachtig los. En in een mum van tijd bereik je de 40 knopen (75 km/u) topsnelheid. Waar andere jachten schudden en stampen, glijdt de Rhea als een Caddilac door de golven. Varen met deze Rhea (€ 79.500 incl. motor) wordt extra leuk door de bijzondere mix van alle gebruiksmogelijkheden en de extreem goede vaareigenschappen.

 

Cijfer: 8,3

 

Scorebord:

Constructie                                       ****Comfort & Ruimte                          ****Ergonomie                                         ***Afwerking                                          ***Vaareigenschappen                      *****Prijs / Kwaliteit                                ***

 

Technische Specificaties Rhea 27 open

Lengte over alles: 7.50 m

Breedte: 2,80 m

Diepgang: 0,40 m

Doorvaarthoogte: 1,75 m

Waterverplaatsing: 1.350 kg

Motor: Suzuki DF 300 V-6 300 pk

Prijs: vanaf € 49.900 ex motor, geteste uitvoering € 91.000

www.fortmarina.nl