Nieuws/Binnenland
796181
Binnenland

BOOTTEST LOYAL 980

Prijsbreker

Voor watersportondernemer Wim den Os is duidelijk hoe de jachtbouw zal veranderen. Er is behoefte aan goedkopere onderhoudsarme boten voor de nieuwe watersporters. Die hebben minder tijd en geld beschikbaar, maar willen wel alle comfort van thuis. De Limburger koos voor een modern compact tienmeter ontwerp van Jan Visser en besloot dit in onderhoudsarm aluminium te bouwen.

Het lijmen van aluminium is niet nieuw. In navolging van de vliegtuigindustrie startte een sloepenwerf al jaren geleden met het verlijmen van hun simpele aluminium bootjes. Een kajuitmotorjacht is echter een ander verhaal. Daar heb je grotere plaatdiktes nodig dan bij sloepen en vliegtuigen. Den Os deed bij de vliegtuigindustrie kennis op over het betrouwbaar verlijmen van aluminium. Ook leerde hij hoe de geharde ramen in de aluminium sponningen konden worden gelijmd. Nieuw is dat de bootbouwer ook systemen uit de camper en caravanwereld in het interieur toepaste. Daar moet net als op boten met ruimte worden gewoekerd en door de schaalgrootte zijn kant- en klare- oplossingen betaalbaar. Voorbeelden hiervan zijn het ruimtebesparende schuifbed in de voorhut en de gekromde kastdeuren in de salon.

Stoere jachten

Opvallend is de open achterzijde van de kuip. Als optie is er een fraaie bank beschikbaar, maar deze paste niet in de prijs van deze tienmeter boot die perse ruim onder de anderhalve ton moest blijven. Het kajuitdak is van polyester en biedt net als in een kampeerauto de mogelijkheid van een extra hoog klapbed. En de elektrisch in hoogte te verstellen tafel verruimt de praktische mogelijkheden van de opvallende zithoek met omklapbare stuurbank. Door de grote condensvrije ramen en de lichte betimmering is de kajuit prettig licht. Voorin is een compacte voorhut met beperkte opbergruimte, maar is ook gekozen voor aparte ruime douche en toiletruimtes. Het niveau van afwerking is passend bij dit soort stoere jachten.

Gunstig geprijsde Loyal

Varen met de Loyal is simpel en prettig, mede door het goede onderwaterschip met dubbele knik en lange kiel. De diesel is nog niet goed geïsoleerd en voegt veel geluid aan de aluminium klankkast toe. Mooi is dat deze prijsbrekende boot standaard is voorzien van boeg- en hekschroef. Maar ook zonder deze hulpmiddelen draait de boot keurig binnen twee scheepslengtes. De topsnelheid ligt rond de 13 kilometer per uur en de boot is mooi koersstabiel. Als het geluid verder wordt teruggedrongen en de juiste comfortopties worden gekozen, heb je aan de gunstig geprijsde Loyal een praktisch ingedeeld en onderhoudsarm motorjacht met een onderscheidend uiterlijk en een ruim vaargebied.

 

Cijfer: 7,8

Scorebord:Constructie ****Comfort & Ruimte ***Ergonomie ***Afwerking ***Vaareigenschappen ***Prijs / Kwaliteit ****

 

Technische Specificaties Loyal 980Lengte over alles: 9.80 mBreedte: 3,45 mDiepgang: 0,85 m Doorvaarthoogte: 3,23 mWaterverplaatsing: 4900 kgMotor: Craftsman 27 pk, testboot 42 pkPrijs: vanaf € 136.500

www.loyalyachts.com