Nieuws/Binnenland
796185
Binnenland

BOOTTEST

Evinrude E-Tec G2 300 pk

Test Evinrude E-Tec G2 300 pkJarenlang hadden tweetakt buitenboordmotoren een slechte naam. Vrijwel alle fabrikanten gingen over op viertakt technologie, omdat deze stillere, zuiniger en schonere verbranding mogelijk maakte. Alleen Evinrude maakte nog tweetakt machines en gaf ze de naam E-tec mee. Want directe elektronische inspuiting zorgt voor een veel schoner resultaat. Met de nieuwste generatie lijkt de tweetakt motor als een feniks uit haar as herrezen.

E-tec techniek is tweetakt technologie. Vroeger waren tweetakts de snelle lichte motortjes. Ze hadden een slecht imago doordat ze veel olie en benzine onverbrand de lucht is slingerden. Moderne tweetakt motoren slagen glansrijk voor alle milieutesten door gebruik te maken van computertechniek en elektronische inspuiting, direct in de verbrandingskamer. Evinrude claimt dat de E-Tec G2 motor ten opzichte van een vergelijkbare viertaktmotor de uitstoot van schadelijke stoffen met 75% vermindert. Ook zijn de motoren 15 % zuiniger en een ander voordeel is dat ze veel meer koppel hebben, wel 20%.

Fenomenale acceleratievermogen

Dat merk je als je op het open water het gas open zet. Vooral in de midrange, zo rond de 4000 toeren, presteert deze motor fantastisch. Met deze tweetaktmotor kun je weer genieten van het fenomenale acceleratievermogen. De motor is met 253 kilo niet de lichtste in haar klasse en het is ook een fabeltje dat de motoren niet meer ruiken. In de inloopperiode worden de motoren dubbel gesmeerd en met de wind van achter ruik je de verbrande tweetaktolie. Het prachtige diepe V6 geluid maakt veel goed.

Veertien accentkleuren

De Evinrude G2 motoren zijn zeker de mooist gestylde motoren van dit moment. De Amerikaanse motorfabrikant heeft een slim systeem bedacht waarmee de klant het uiterlijk van de motor kan aanpassen aan de kleur van de boot en de eigen voorkeur. Met verwisselbare zijpanelen, vijf kleuren voor front en bovenpaneel en 14 accentkleuren zijn honderden combinaties te maken. Ook een voordeel, er is een touchscreen om de gegevens af te lezen en met de digitale gas- en schakelbediening, kun je heel precies gas geven.

I-Trim functie

De G2 wordt met vermogens van 200, 225, 250, en 300 pk gebouwd. Standaard beschikken ze over een automatische i-Trim functie. Die zorgt er onder alle omstandigheden voor dat de motorpositie automatisch wordt aangepast aan de snelheid van de boot. De motor presteert ouderwets goed. De boot, in dit geval de Finse XO 250, wordt als door een katapult weggeslingerd en laat zich prima temmen. En zoals bij de mythische Feniks hoort, is de herrezen motor mooier dan ooit.

Score: 8,0

Technische Specificaties Evinrude E-Tec G2, 300 pk

V6, 74 graden E-Tec directe injectieCilinderinhoud: 3441 ccAanbevolen brandstof 87 octaanEmissienorm: CARB 3 star, US EPA, EUMax toerental: 6000 rpmBoring x Slag: 98 x 76 mmPrijs Motor vanaf: € 26.895