Nieuws/Binnenland
796188
Binnenland

BOOTTEST

Trendsetter

Als een gelouterde bootbouwer met een lange staat van dienst plotseling een totaal andere lijn begint, weet je zeker dat de markt is veranderd. Bootbouwer Henk Hokwerda van de Boarnstream, begon na vijftig jaar succesvol traditionele motorjachten bouwen met het nieuwe Elegance concept. En opnieuw maakte deze trendsetter er een succes van.

Boarnstream 1300 Elegance

In vrijwel niets lijkt de Elegance lijn op de jachten die de Boarnstream vroeger bouwde. In de voorbije jaren lag de focus uitsluitend op klassieke lijnen en een hoge ambachtelijke bouwkwaliteit. Bij de Elegance zijn de accenten verlegd. Uitgangspunt is een modern ontwerp, waarin de stoere boeg en de dubbel gekromde daklijn in het oog springen. En ook al is er geen concessie gedaan aan de kwaliteit, bij de afwerking is eerder gekozen voor functioneel dan voor ambachtelijk.

Gemakkelijk te bouwen

De Elegance lijn is bedoeld om een nieuwe doelgroep aan te trekken. Dat gebeurt met modellen van 11 tot en met 17 meter met veel binnenruimte en een gezellige sfeer. Voor de werf is belangrijk dat het knikspantjacht gemakkelijk te bouwen is. Door de grote dubbele schuifpui kan het interieur buiten de boot worden gebouwd en als laatste in de boot worden geplaatst. Dan is het casco van binnen al helemaal met purschuim bekleed en heeft de techniek haar degelijke plek gekregen.

Gevoel van een uniek eigen jacht

Vanwege de internationale verkopen werd gekozen voor aandrijving met Volvo Penta Diesels (D3-D4) en is afgestapt van dure hydraulische installaties. Boeg en hekschroef worden elektrisch proportioneel aangestuurd.  De indeling is vast, maar voor de houtkeuze of bekleding zijn er genoeg keuzes om de eigenaar het gevoel van een uniek eigen jacht te bezorgen.

Luxe op plaatsen waar het de mogelijkheden verruimt

Mooi is de enorme hoeveelheid licht en ruimte in de boot. De 13 meter heeft zes vaste slaapplaatsen, twee douces en twee toiletruimtes, iets wat je zelden op deze lengte tegenkomt. De betimmering met walnoten en wengé hout is degelijk maar eenvoudig. Er zijn ook luxe accenten, zoals de elektrisch verstelbare salontafel en het schuifdak. Knap is dat bezuinigd is waar het kan, maar luxe is toegepast op plaatsen waar het de mogelijkheden verruimt.

De boot manoeuvreert als een sloep

De nieuwe Elegance vaart gemakkelijk. Met dank aan een soepel onderwaterschip manoeuvreert de boot als een sloep en heeft een aangenaam kleine draaicirkel. Het geluidniveau is vriendelijk en de stuurplek is ontworpen voor lange reizen.  De combinatie van licht en ruimte levert een prettig binnenklimaat op. En de prijs vanaf vijf ton is voor een dergelijk royaal jacht beslist aantrekkelijk. De 10 orders voor een Elegance van vooral nieuwe watersporters bevestigen dat de Boarnstream een goede keuze heeft gemaakt. En dat Hokwerda als trendsetter ook na 50 jaar nog niet is versleten.

Cijfer: 7,9

Scorebord:Constructie                                       ****Comfort & Ruimte                          ****Ergonomie                                        ****Afwerking                                          ***Vaareigenschappen                      ****Prijs / Kwaliteit                                ***

Technische specificaties:

Lengte: 13,30 m

Breedte: 4,55 m

Diepgang: 1,20 m

Kruiphoogte: 3,10m

Waterverplaatsing: 21.500 kg

Motorvermogen vanaf 150 pk Volvo Penta D3

Prijs: vanaf € 497.730

www.boarnstream.com