Nieuws/Binnenland
796194
Binnenland

Boottest Aquanaut Andante 438 OC

Conservatief modern

Dat er dit jaar vijf jachten genomineerd zijn voor de HISWA motorboot van het jaar 2015 prijs, geeft aan dat de ontwikkelingen in het motorbotensegment razendsnel gaan. Een van de genomineerde jachten komt van de traditionele Aquanautwerf, die met het innovatieve Andante concept een moderne koers is ingeslagen.

De Sneker Aquanautwerf loopt in veel zaken voor. Het is een van de weinige nautische bedrijven met het keurmerk ISO 9001 en bovendien een werf waar alle bouwprocessen in eigen huis plaats vinden. Hun jachten worden door de Amerikanen als ‘passagemaker’ aangeduid en ook de nieuwe Andante is een jacht dat vooral is gebouwd voor grote reizen en een langdurig verblijf aan boord.

Het is een breed en stoer jacht, dat moderne rechte lijnen combineert met een scheeps uiterlijk, een lage doorvaarthoogte en een afsluitbare mini flybridge. Heel modern is de indeling van het interieur. Achterop de open kuip, die met een brede schuifdeur is verbonden met de lichte en comfortabele salon. Tussen salon en stuurgedeelte is de dwarsscheepse kombuis geplaatst.

Vreemd is dat de trap naar de flybridge pal over het aanrecht loopt. Van de flybridge is bijzonder dat deze met een slimme polyester hefdakconstructie kan worden afgesloten. Daardoor blijft de doorvaarhoogte beperkt, maar gaat dit niet ten koste van het boven buiten kunnen sturen. De eigenaarshut bevindt zich in de boeg en er is een betrekkelijk lage gastenhut onder de stuurplek. Voor een langdurig verblijf aan boord is lastig dat de doorloopruimtes aan de krappe kant zijn. Achterin is een uitgebreide machinekamer met onder andere een 148 pk Perkins diesel motor.

Varen met dit modern ogende, maar voor wat betreft de aandrijving conservatieve jacht is een feest. Zodra je op de stuurplek plaatsneemt, krijg je het gevoel aan een enorme reis te willen beginnen. De stuurplek is een van de meest comfortabele in haar soort en de rond verlopende voorramen dragen bij aan het goede zicht. In golven gedraagt het zich als een damsteen op een sjoelbak. En daarmee is het uitermate geschikt om comfortabel de Europese wateren te doorkruisen. Prijs vanaf € 450.000.

Cijfer: 8,0

Scorebord:

Constructie                  ****Comfort & Ruimte        ***Ergonomie                   ***Afwerking                     ***Vaareigenschappen      ****Prijs / Kwaliteit              ****

 

Technische Specificaties Aquanaut Andante 438 OC 

Lengte over alles 13,15 m

Lengte waterlijn: 13.00 m

Breedte 4.10 m

Diepgang 1.16 m

Waterverplaatsing 18.800 kilo

Prijs vanaf: €450.000

Werf: Aquanaut

VIDEO