Nieuws/Binnenland
796199
Binnenland

BOOTTEST

Flyer 33

Als de gerenommeerde jachtarchitect Gerard Dijkstra een nieuw zeiljacht tekent, mag je wat verwachten. Helemaal als het de naam krijgt van een van de meest memorabele jachten uit de vaderlandse zeilgeschiedenis, de Flyer.

Dat was namelijk de boot waarmee Connie van Rietschoten in 1978 de Whitbread Round the World Race won. De nieuwe Flyer 33, slechts 10 meter lang, is een mix van een hypermodern jacht met nostalgische trekjes. Zo heeft de boot een moderne steile boeg, maar een klassieke zeeg met grote overhang bij de spiegel.

Trimvoorzieningen

Het concept past in de trend van luxe zeiljachten die vooral voor tochten op het binnenwater worden gebruikt. Het verklaart ook de beperkte diepgang van 1.35 m en het relatief grote tuigplan van 48,6 m2 voor de high aspectfok en het volledig doorgelatte 3DL grootzeil. Alle lijnen lopen geordend bovendeks en de plaatsing van de trimvoorzieningen is prima. Deze hoogvlieger met carbon mast wordt met de helmstok gedirigeerd, ruimtebesparend en lekker direct.

Volwaardig

Onderdeks is veel meer ruimte dan je van buitenaf zou verwachten. Het complete interieur, met vier volwaardige slaapplaatsen, een kombuis en toilet doet vermoeden dat de Flyer ook voor langere tochten te gebruiken is. Al zal de beperkte hoogte van de kajuit het gebruik van deze daysailer waarschijnlijk beperken tot de weekenden. De Volvo Penta 18 pk diesel met saildrive is vooral vanuit de kuip goed te bereiken.

Vaareigenschappen

De Flyer is bedacht, ontworpen en gebouwd door specialisten met liefde voor hun vak. Dat blijkt uit de degelijke constructie, de slimme details en de mooie balans tussen binnen- en buitenruimte. Alleen afwerkingdetails als opliggende scharnieren en de sober verwerkte betimmering verraden dat de vaareigenschappen een hogere prioriteit hadden dan de perfecte afwerking.

Genot

Zeilen met de Flyer is een genot. De boot reageert direct op elke windvlaag en pakt soepel snelheid op. Met windkracht drie werd op het ondiepe Heegermeer aan de wind met speels gemak de theoretische rompsnelheid van 6,9 knopen gehaald. Op ruime koersen en gewapend met de 65 m2 spinnaker zijn snelheden van 10 knopen of meer denkbaar. De prijs begint bij circa € 150.000. Veel geld voor mensen die het niet kunnen betalen, maar ‘waar voor het geld’ voor de liefhebbers van fraaie exclusieve zeiljachten.

Cijfer: 8,5

Scorebord:

Constructie                                       ****Comfort & Ruimte                          ****Ergonomie                                         ***Afwerking                                          ***Vaareigenschappen                      ****Prijs / Kwaliteit                                 ***

Technische Specificaties Flyer 33

CE ontwerpcategorie C

Lengte: 10.10 m

Lengte waterlijn: 8.05 m

Breedte: 2.67 m

Diepgang: 1.35 m

Zeiloppervlak: 48,6 m2

Waterverplaatsing: 2700 kg

Ballast: 1050 kg

Motorisering: 13 pk Volvo Penta saildrive

Prijs: vanaf €149.000

Werf:  www.flyeryachts.nl