Nieuws/Binnenland
796200
Binnenland

BOOTTEST STEELER PANORAMA FF 46

Varend appartement

Een van de opvallendste boten van het afgelopen seizoen is ongetwijfeld de nieuwe Steeler Panorama Flat Floor 46. Een hele mond vol, maar het concept is zo geslaagd dat het jacht een van de vijf genomineerde boten is voor de prestigieuze HISWA boot van het Jaar 2015 prijs.

Niet alleen het uiterlijk van de Panorama is onderscheidend. Achter de façade van glas en strak gelijnd staal schuilt de luxe van een varend appartement. In het revolutionaire concept staat het contact met het water centraal. Daarin heeft de boot overwegend gelijkvloerse leefruimte, al is de toevoeging ‘Flat Floor’ vanwege de afstap in de voorhut niet helemaal correct. Maar de door Vripack ontworpen gelijkvloerse leefruimte met verhoogde ‘cabrio’ stuurstand en zicht rondom (Panorama) is werkelijk uniek.

Surprisebox

Eigenlijk is deze Steeler een surprisebox met allerlei leuke vondsten. Zoals een verdiepte plek bij de boeg, die extra veilig is bij het ankeren of het werken met stootwillen en landvasten. Ook de verhoogde centrale stuurstand, het hefdak, het mega zonnedek met loungestoelen op de flybridge en het verzinkbare wijnrek, zijn pareltjes van innovatief denkwerk. Maar bovenal, het concept klopt. Want deze Steeler is comfortabel als een penthouse en vaart verrassend goed.

Golvenkiller

De 24 ton wegende Steeler heeft een inhoud van 124 m3 en daarvan is vrijwel elke kubieke meter benut. Het jacht wordt aangedreven door twee Yanmar 160 pk diesels en is daarmee goed voor een top van 11 knopen, 19 km per uur. Het geluidsniveau is uitstekend en ook het brandstofverbruik (8 liter per uur bij 6,3 knopen kruissnelheid) is aangenaam laag. Ook op onstuimig vaarwater gedraagt dit luxe jacht zich als een koelbloedige golvenkiller. Bovendien verbeteren de grote zware zijdeuren de rolstoeltoegankelijkheid en maken ook het afmeren gemakkelijk.

 

Met een standaardprijs van € 650.000 is de Steeler Panorama geen jacht voor iedereen. Maar het is beslist een boot die iedereen even achterom doet kijken.

Cijfer: 8,8

Scorebord:

Constructie                                       ****Comfort & Ruimte                          ****Ergonomie                                         ****Afwerking                                          ***Vaareigenschappen                      ****Prijs / Kwaliteit                                ***

 

Technische Specificaties Steeler Panorama Flat Floor 46CE ontwerpcategorie B

Lengte over alles 14.82 m

Romplengte 14.20 m

Breedte 4.58 m

Diepgang 1.05 m

Kruiphoogte 3.24 m

Waterverplaatsing 24 ton (Staal)

Prijs: €650.000

Werf: steeleryachts.com