Nieuws/Binnenland
796202
Binnenland

BOOTTEST

Sluiper 21

Er varen in Nederland veel elektrosloepen rond maar slechts weinigen zijn speciaal ontworpen voor het elektrisch varen. Een elektromotor plaatsen is niet zo moeilijk; er maximaal rendement uit halen vergt de nodige aanpassingen. Dat is goed gelukt op de Reeuwijkse Sluiper 21.

Jachtwerf Reeuwijk is een echte specialist in het elektrisch varen. Zij weten als geen ander dat problemen met elektrische aandrijvingen vooral ontstaan door te kleine accupakketten. Voor de batterijen is het namelijk heel slecht als ze te ver ontladen worden.

Weerstand

Daarnaast heeft een gewone sloep meestal een brede kielbalk en een fors schroefraam. Op een elektrisch aangedreven sloep wil je een romp die met zo min mogelijk weerstand door het water gaat en toch stabiel en koersvast is. De oplossing is een speciaal ontworpen sloep met een een lage waterweerstand en ruim voldoende stroom aan boord. Voor het hydrodynamische ontwerp werd Peter Bosgraaf ingeschakeld.

Skeg

Hij tekende een fraaie romp met een rondspant onderwaterschip en een vrij forse skeg voor het doorgestoken balansroer. Ook zorgde hij voor een hartvormige spiegel, een lage kruiphoogte en een fraaie zeeg. Door de relatief grote breedte is de boot stabiel. De aandrijving bestaat uit een Bellmarine 4,2 kW vloeistof gekoelde elektromotor en de beschikbare 16kWh energie is opgeslagen in een batterij AGM-accu’s onder de banken.

Buiskap

Mooi is het hoge niveau van afwerking, met name van alle teakhouten opties, maar ook het technische installatiewerk is uitstekend verzorgd. Alleen is de uitstraling van de buiskap niet passend bij de mooie lijn van de sloep en zijn de rugleuningen aan de lage kant. De accelleratie en de koersstabiliteit zijn verrassend goed. De top van 12 kilometer is in een paar tellen bereikt.

Basisprijs

Dan geeft de stroomvoorraadmeter aan dat dit geen economische snelheid is. Met een basisprijs vanaf € 34.950 is deze stille schoonheid niet goedkoop, maar de klasse zie je er wel aan af. Zuinig varend, met 8 km/u heb je in de accu’s 10 uur stroomvoorraad en dat levert een actieradius van 80 kilometer op. Ruim voldoende voor een dag fluisterstil varen in een sloep waarin je zeker gezien mag worden.

Klik hier voor meer informatie.