Nieuws/Binnenland
796204
Binnenland

BOOTTEST

Pointer 25 is nuchtere Fries

Een van de onopvallendste nieuwkomers op de najaarsbotenshows was de Nederlandse Pointer 25. Dit compacte jacht is na de populaire Randmeer en de fraai gelijnde G2 het eerste echte kajuitjacht van Jachtwerf Heeg. Misschien is de boot niet zo opvallend, maar wel snel en fraai afgewerkt.

Dat de Pointer niet zo opvalt, heeft vooral te maken met het grote aantal boten onder de 10 meter dat momenteel op de markt wordt gebracht. Sommigen hebben een volledig gezinsinterieur, anderen vallen op door gedurfde tuigage, maar dat zie je niet terug in de nuchtere Friese Pointer. Dit jachtje houdt het midden tussen een dagzeiler en een kajuitboot en legt de nadruk op snelheid en gebruiksgemak. En op nette afwerking van vooral het polyesterwerk.

Modulair

De Pointer is modulair op te bouwen. Het standaard tuigplan heeft een 21,5 m2 grootzeil, maar er is ook een performance uitvoering met 25 m2 fathead laminaat grootzeil. In die uitvoering past ook een 45 m2 gennaker. De rolfok heeft de trommel onderdeks en is ook als keerfok verkrijgbaar. De bulbkiel van 70 kilo zorgt voor een ballastaandeel van bijna 50%, maar steekt slechts 110 cm diep. Ideaal dus voor de Friese wateren.

Spoelbak

Onderdeks zijn voor vier ruime kooien van 2.10 m lengte, maar het geheel oogt soberder dan je voor de basisprijs van € 59.500 mag verwachten. Het toilet is midden in de kajuit onder een klep weggewerkt en ook het kombuisje is vrij basic. Deze heeft een koellade, spoelbak en tweepits gastoestel. De motor is een Yanmar 10 pk met saildrive.

Instapper

Varen met de Pointer is fijn. De helmstok stuurt direct maar de boot is door het uitgebouwde grootzeil wel wat loefgierig. Wel zeilt de Pointer voor een boot met geringe diepgang opvallend hoog. Ruimwinds met de gennaker vaart de boot goed gebalanceerd en haalt speels de acht knopen grens. Prima cijfers voor een kajuitzeilboot die als een instapper kan worden beschouwd.

Cijfer: 7,5

Scorebord:

Constructie                                       ****Comfort & Ruimte                          ***Ergonomie                                         **Afwerking                                          ****Vaareigenschappen                      ***Prijs / Kwaliteit                                 ***

 

Technische Specificaties Pointer 25CE ontwerpcategorie B

Lengte:

7.70 mtr

Breedte:

2.50 mtr

Diepgang:

1.10 mtr

Zeiloppervlak:

37 m2

Waterverplaatsing:

1500 kg

Ballast:

700 kg

Motorisering:

10 pk Yanmar diesel saildrive

Prijs:

vanaf € 59.500

Werf:

www.Jachtwerf-heeg.nl