Nieuws
796240
Nieuws

Praat mee

Fulltime werken? Dacht het niet!

Dat veel Nederlandse vrouwen met kinderen parttime werken, is niets nieuws. Maar dat jonge, net afgestudeerde vrouwen als het even kan ook geen volle week werken, wel. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zo zou 37% van de jonge vrouwen tussen de 15 en 27 jaar voltijd werken. Vier op de tien dames zonder jonge kinderen werkt in deeltijd. In diezelfde leeftijdscategorie werken mannen bijna twee keer zo vaak voltijd, namelijk 71%.

De net afgestudeerde Juliette (22) werkt parttime als recruiter. “Op het moment werk ik drie dagen in de week.” Daarmee valt ze onder de 8,7% van de vrouwen die 12 tot 20 uur per week werken. Het percentage mannen dat zoveel werkt, is 4,7%.

Tijd voor mezelf

Eerder werd al onderzocht waarom jonge vrouwen zonder kinderen deeltijd willen werken. Wat blijkt? De jonge vrouwen willen meer tijd voor zichzelf, hun sociale leven en hobby’s. Dat beaamt Juliette. “Dat ik parttime werk, vind ik prettig. Ik heb veel vrije tijd. Die dagen zou ik op zich ook wel willen werken hoor, maar dan ergens anders. Een beetje afwisseling kan geen kwaad, maar ik zou nu nog niet fulltime willen werken. Er zijn ook weinig mensen in mijn omgeving die dat al doen.”

Niet mogelijk om voltijd te werken

Veel vrouwen volgen naast hun parttime baan ook nog een cursus of opleiding. “De enige reden dat ik door zou studeren, is omdat ik dan meer vrije tijd heb. En als ik een baan voor ogen zou hebben waar ik nog een universitaire opleiding voor zou moeten volgen.”

Lang niet alle vrouwen werken parttime omdat ze dat willen. Er zijn genoeg jonge vrouwen die aangeven dat het in hun sector niet altijd mogelijk is om voltijd te werken. Bij sommigen bedrijven duurt een werkweek nou eenmaal maar vier dagen.

Zien jullie dit in de eigen omgeving ook gebeuren: jonge vrouwen die bewust besluiten niet fulltime te werken? En misschien nog wel belangrijker: is het iets om ons druk om te maken of juist totaal niet? Praat hieronder mee.