Nieuws/Binnenland
796247
Binnenland

900 meldingen van babyvoedingdiefstal

De politie heeft in ruim een jaar tijd ongeveer negenhonderd meldingen van diefstal van babyvoeding binnengekregen. Een jaar geleden waren er nauwelijks meldingen. Dat meldt de NOS dinsdag. Niet alleen worden steeds vaker winkeldieven aangehouden, ook worden regelmatig grote hoeveelheden in auto's aangetroffen waarbij sprake is van heling of diefstal.

Volgens Detailhandel Nederland zijn de negenhonderd meldingen het topje van de ijsberg. “Het gaat om georganiseerde misdaad”, zegt secretaris winkelcriminaliteit Bert van Steeg. „Een netwerk dat elkaar goed kent. Ze komen uit Oost-Europa, denken dat hier veel te halen valt.” Naast de diefstal worden ook veel pakken gekocht in winkels om weer door te verkopen. Volgens hoogleraar Chinese economie en ontwikkeling Peter Ho gaat het om enorme hoeveelheden.

De politie laat weten dat breder wordt gekeken naar het probleem. Ook wordt regelmatig overlegd over preventiemogelijkheden.

„Daar waar sprake is van strafbare feiten, zoals bij beroving of winkeldiefstal, kijken we naar de ernst van de zaak. Afhankelijk van prioriteit en beschikbare capaciteit worden zaken gewogen en wordt de aanpak bepaald”, aldus een politiewoordvoerster.