Nieuws
796293
Nieuws

Praat mee

Ouders geven fortuin uit aan verjaardagspartijtjes van hun kind

Minstens twee maanden van tevoren ben ik al aan het vissen bij de toekomstige jarige Job wat hij wil doen met zijn partijtje. Hij wil graag lasergamen met zijn allerbeste vrienden: inclusief de jarige, zijn dat tien drukke mannetjes. Als ik de offerte ontvang, moet ik even slikken, maar het is feest dus gaan we dit jaar lasergamen. En blijkbaar zijn mijn man en ik niet de enige ouders die een fortuin aan een partijtje besteden.

Vorig jaar zijn we naar het voetbalstadion van zijn favoriete club geweest, daarvoor gingen we naar een speelparadijs en het jaar daarvoor hadden we zelf een speurtocht in het bos uitgezet. Lekker goedkoop, maar zó ontzettend intensief met zeven van die stuiterballen, dat we nu toch maar gezwicht zijn voor het maken van leuke uitjes. Wij lekker met een drankje onderuit een tijdschrift lezen, terwijl de kinderen zich vermaken op een of ander speelterrein. Nadeel is dat we dat wel in de portemonnee voelen. En we zijn niet de enigen.

--Terug naar het simpele kinderfeestje--

Gemiddeld 110 euro per kinderfeestje

Uit onderzoek van Actiepagina.nl onder 800 ouders met kinderen tot 12 jaar blijkt dat er gemiddeld 110 euro aan een kinderfeestje wordt uitgegeven. Dat komt neer op zo’n 220 miljoen euro per jaar. Opvallend is dat kinderen die hun zesde verjaardag vieren nog het meest worden verwend. Een partijtje kost op die leeftijd gemiddeld 161 euro.

Wat geven ouders uit?

Bijna de helft van de ouders zegt geld te spenderen aan een partijtje buiten de deur. Gemiddeld wordt daar 64,70 euro voor neergelegd. 30 procent regelt losse activiteiten (39,40 euro) en een op de acht ouders regelt een entertainer voor thuis (35 euro). Daarnaast moeten de stuiterballen ook nog eten. Bij ruim de helft van de feestjes eten de genodigden en de feestneus samen: gemiddeld wordt er 35,20 aan patat, pannenkoeken en andere snacks besteed. Maar dat is nog niet alles. Ook aan snoep (16,10 euro), uitdeelzakjes (13 euro) en de verjaardagstaart (21,80) wordt veel geld besteed.

--

Partijtje gemist? Betalen!

--

Partijtje thuis niet van deze tijd

Ook al vindt een op de tien van de ondervraagde ouders een partijtje thuis niet meer van deze tijd, het grootste deel (42,3%) viert het verjaardagsfeestje van zijn of haar kind thuis. En dan wordt er flink aan spijkerpoepen en koekhappen gedaan, want de ouders vinden het dan leuk om traditionele spelletjes te doen. Ruim 37 procent van de ouders kiest ervoor om het feestje buten de deur te vieren.

Hoe pak jij het kinderfeestje aan van je kind? Ben je een ouder die vooral van het thuis en zelf doen is? Of kies je liever voor een feestje buiten de deur? Praat mee!