Nieuws/Buitenland
796297
Buitenland

Zuidelijke vlag onder vuur na bloedbad VS

De moordpartij door een blanke racist in het Amerikaanse Charleston heeft de oude discussie over het gebruik van de zuidelijke oorlogsvlag weer doen oplaaien. Ook in Mississippi, de enige staat die het vaandel van de vroegere zuidelijke staten volledig in zijn vlag heeft, gaan nu stemmen op voor een nieuwe vlag.

„Als christen geloof ik dat de vlag van onze staat aanstootgevend is geworden en moet worden verwijderd”, zei de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden van Mississippi, Philip Gunn. Democratisch senator Kenny Jones noemt de vlag „een belediging voor Afro-Amerikanen”.

Schutter Dylann Storm Roof, die vorige week negen Afro-Amerikanen doodschoot in een kerk in South Carolina, had de rode vlag met wit/blauw kruis en dertien sterretjes op zijn nummerplaten. Dat heeft de oude discussie weer doen oplaaien over de huidige betekenis van de oude oorlogsvlag: is die een eerbetoon aan gevallen zuidelijke soldaten, een herinnering aan het verleden van het zuiden, een uiting van non-conformisme of een symbool van slavernij?