Nieuws/Binnenland
796300
Binnenland

Nederlander blijft in Thaise cel

De Nederlandse Johan van Laarhoven blijft vooralsnog in een Thaise cel zitten. De staat is niet verplicht om Thailand om uitlevering te vragen, zo oordeelde het Gerechtshof in Den Haag dinsdag.

Volgens Gerard Spong, de advocaat van Van Laarhoven, zit Thailand zijn cliënt op de hielen sinds justitie in Nederland de Thaise collega's om informatie had gevraagd voor een strafrechtelijk onderzoek. De Nederlander is kort na het verzoek om informatie opgepakt en staat nu terecht voor onder meer witwassen.

Maar volgens het Gerechtshof was het de eigen keuze van Van Laarhoven om in Thailand te gaan wonen, zo schrijft het Brabants Dagblad. Justitie heeft volgens het Hof niet onrechtmatig gehandeld met het verzoek om informatie.

Van Laarhoven is na enkele maanden in een Thaise cel niet best aan toe. Hij werd onlangs opgenomen in het ziekenhuis met een oorinfectie en nierproblemen. De Nederlander voelt zich 'genaaid door mijn eigen regering', zo zei hij tegen het Brabants Dagblad: ,,Nederland heeft me afgeschilderd als de Pablo Escobar van Tilburg."