Nieuws
796306
Nieuws

Vakantie te duur

Steeds meer Nederlanders gaan niet weg tijdens de zomervakantie: een kwart van de werknemers blijft thuis in plaats van elders ontspanning te zoeken. Onder hen bevinden zich vooral huishoudens met een inkomen beneden modaal (minder dan 1750 euro per maand).

In 2012 bedroeg dit percentage nog 18 procent. Dat blijkt uit de vakantiegeld-enquête van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). „De huishoudens die thuis blijven, kunnen zich geen vakantie veroorloven”, aldus een woordvoerster van het Nibud.

Aflossen

Hoewel ons land langzaam maar zeker de weg naar boven heeft gevonden wat economische groei betreft, is de zon nog lang niet voor iedereen doorgebroken. „De huishoudens die niet op vakantie gaan, hebben het geld nodig voor andere zaken”, aldus de Nibud-zegsvrouw. „Het geld wordt opzij gezet of besteed aan huishoudelijke uitgaven. Verder zien we dat mensen met betalingsachterstanden het geld gebruiken om die af te lossen of om tekorten aan te vullen op de lopende rekening.”

16 dagen

Gemiddeld gaan we 16 dagen op vakantie. Mensen en gezinnen met een laag inkomen die wel op vakantie gaan, gaan kort, hooguit een weekje. De hogere inkomens gaan doorgaans twee tot drie weken op vakantie. Voor die 16 dagen ’weg’ wordt doorgaans een bedrag uitgetrokken van 3.170 euro. Driekwart van de vakantiegangers heeft van te voren uitgezocht of dit bedrag kon worden gemist.

Korte uitstapjes

Uit het onderzoek komt naar voren dat vrijwel iedereen (93%) in de vakantieweken korte uitstapjes maakt. Bioscoop, dierentuin, concerten/festivals en museum- en casinobezoek zijn populair. „Wel valt op dat mensen die niet op vakantie gaan ook minder uitstapjes maken dan mensen die wel op vakantie gaan”, aldus de woordvoerster. Sterker nog, van de huishoudens met een laag inkomen die thuisblijven, maakt twintig procent geen uitstapjes omdat daarvoor het geld ontbreekt.