Nieuws/Binnenland
796345
Binnenland

'Blundercommissie voor moordzaken'

Er moet een onafhankelijke commissie komen die mogelijke moord- en verdwijningszaken onder de loep neemt waarin politie en justitie fouten hebben gemaakt in het onderzoek. Dat zeggen de advocaten Job Knoester en Sébas Diekstra dinsdag.

De advocaten spreken namens nabestaanden. Zo vertegenwoordigt Diekstra de moeder van de overleden Talitha uit Amsterdam. De jonge vrouw werd in 2013 dood gevonden op het spoor. De conclusie luidde aanvankelijk zelfmoord, maar achteraf was dit niet vast te stellen en een onafhankelijke deskundige stelt dat het hoogstwaarschijnlijk geen zelfdoding is geweest.

Diekstra schrijft dinsdag een brief naar de top van het Openbaar Ministerie met het verzoek. Hij verwijst naar het uitgebreide onderzoek naar wat fout is gegaan rond de psychisch verwarde Bart van U., de mogelijke moordenaar van oud-minister Els Borst. Het rapport daarover verschijnt donderdag.

Diekstra laat weten dat Talitha's moeder Astrid Storm graag zou zien dat er net zo gedegen onderzoek wordt gedaan naar de omstandigheden rond de dood van minder bekende Nederlanders.