Nieuws/Binnenland
796345709
Binnenland

Coronacrisis: vrijdag 24 april

LIVE | Experts: uitbraak Italië begon al in januari

Een Italiaanse verzorger met mondkapje in een dierentuin in Rome.

Een Italiaanse verzorger met mondkapje in een dierentuin in Rome.

Amsterdam - Wereldwijd zijn ruim 190.000 mensen overleden aan de gevolgen van het uit China overgewaaide coronavirus, al ligt het werkelijke aantal hoger. Het dodental is in een periode van twee weken ruim verdubbeld. Ruim 2,7 miljoen mensen zijn voor zover bekend besmet. Dat meldt de Johns Hopkins University. Volg de laatste mondiale ontwikkelingen over het coronavirus in dit liveblog, dat voortdurend wordt aangevuld.

Een Italiaanse verzorger met mondkapje in een dierentuin in Rome.

Een Italiaanse verzorger met mondkapje in een dierentuin in Rome.

De uitbraak van het coronavirus in Italië, dat als eerste grote westerse land werd getroffen, begon al in januari. De eerste infecties vonden toen al plaats en mogelijk zelfs nog eerder, melden wetenschappers.

Italië begon met testen op corona nadat op 21 februari in het Noord-Italiaanse Codogno de eerste positieve diagnose was gesteld. Meteen schoten de aantallen gemelde besmettingen en doden omhoog. Deskundigen vermoeden dan ook dat het virus zich al weken onopgemerkt had verspreid.

De snelle uitbraak voedt ook de vermoedens dat het virus door een groep het land is binnengebracht, en waarschijnlijk niet door één persoon. In een achteraf gezien tevergeefse poging een epidemie te voorkomen staakte Italië op 31 januari het luchtverkeer met China, waar eind vorig jaar in de metropool Wuhan de uitbraak begon. Andere experts sluiten niet uit dat het virus in de tweede helft van januari via Duitsland Italië is binnengekomen, en niet direct uit China.

Italië registreerde 420 sterfgevallen door corona de afgelopen 24 uur, het laagste aantal in ruim een maand. Wel is er weer een stijging bij het aantal nieuwe besmettingen. Het totaal aantal coronadoden is bijna 26.000, geteld vanaf de eerste positieve diagnose van een besmetting op 21 februari.

Het aantal infecties steeg met ruim 3000 naar bijna 193.000. Het is daarmee na de Verenigde Staten en Spanje het land met de meeste geregistreerde gevallen. Ruim 60.000 patiënten herstelden van een infectie.

Lees hier het liveblog van donderdag 24 april.

De hoofdpunten:

Buitenland:

Financieel:

Sport:

Entertainment: