Nieuws/Binnenland
796351
Binnenland

Grrr... Machtige dieren wereldwijd

De expositie 'Grrr... Machtige dieren wereldwijd' begint in Museum Volkenkunde al bij het betreden van de museumtuin: de machtige dondervogel en orka op de metershoge totempaal in de museumtuin verwelkomen de bezoekers.

En er is meer, veel meer: van de jakhalzen uit de tijd van de farao's, vijfklauwige draken van de Chinese keizers tot heilige kattenmummies en Afrikaanse doodskisten in de vorm van machtige dieren. Van Australië tot Groenland, van Zuid-Amerika tot Egypte. Een selectie uit de verzamelingen van Museum Volkenkunde, Tropenmuseum, Afrika Museum en het Rijksmuseum van Oudheden levert een ongekende verscheidenheid aan dieren en dierenverhalen op. In de meeste culturen spelen dieren belangrijke, vaak bovenmenselijke rollen. Dieren als manifestaties van goden, monsters of halfwezens; aanjagers van het kwaad of juist helpers van de mens. Met vaak rituele of religieuze betekenis, ook nu nog. Niet alleen in de filmcultuur spelen draken een rol, ook in het dagelijks leven bestaan heilige dieren, zoals in India. En wat te denken van alle machtige dieren die nog altijd onderdeel zijn van het cultureel erfgoed zoals onze eigen nationale leeuw?

 

 

Hoe komt het dat dieren wereldwijd en door de eeuwen heen zoveel worden uitgebeeld? Behalve dat de mens het dier hard nodig heeft in zijn leven, hebben dieren vaak een diepere betekenis en een rituele of symbolische functie. In de tentoonstelling zien we bijvoorbeeld dierfiguren verwerkt in amuletten. Dieren als gelukbrengers. De draak met vijf klauwen mag alleen maar afgebeeld worden op kleding van het Chinese hof. De draak als statussymbool. Op Bali worden overledenen in een grote kist in de vorm van een stier gelegd en daarna gecremeerd. Ook in mythische scheppingsverhalen zijn dieren niet weg te denken: een vertelling van de Dayak in Indonesië gaat over de neushoornvogel die samen met de waterdraak de eerste mensen maakte.

De tentoonstelling bevat zo'n 300 voorwerpen, van uit de oudheid tot vandaag de dag. De animaties van beeldkunstenares Nadine Lamandassa en verhalen van verteller Wijnand Stomp maken deze bijzondere dierenwereld tot een spannend avontuur boordevol ontmoetingen met machtige, mythische en soms magische dieren.

http://www.volkenkunde.nl