Nieuws/Buitenland
796359
Buitenland

Europa bouwt door aan netwerk dat aarde meet

Europa heeft in de nacht van maandag op dinsdag een nieuwe satelliet gelanceerd om de aarde in de gaten te houden. Sentinel 2A kijkt onder meer hoe bossen en planten eraan toe zijn. De sonde vertrok vanaf de Europese ruimtebasis in Frans-Guyana. Meerdere onderdelen zijn in Nederland gemaakt.

Sentinel 2A kan onder meer helpen bij landbouw. „Het kan zien hoe gezond gewassen zijn, zoals tarwe, gerst, zonnebloemen en aardappelen. Dan weet je of de oogst goed of slecht zal zijn. Als boer kun je bijmesten waar nodig, als land kun je je voorbereiden op een hongersnood in Afrika of Azië”, zei de Duitse missieleider Josef Aschbacher maandag tegen het ANP. Gezonde gewassen zien er namelijk anders uit dan zieke planten, in kleuren die we met het blote oog niet kunnen zien. De satelliet neemt die wel waar. „Zieke of droge planten zijn donkerder, gezonde gewassen zijn juist helder”, aldus Aschbacher.

De satelliet kan ook ontbossing meten en de schade na een overstroming. „En wat voor Nederland van belang is: erosie van de kust, vanwege de stijgende zeespiegel.” En er is nog een ander gebied waar de Sentinel kan helpen: verstedelijking. Aschbacher: „Iets meer dan de helft van de wereldbevolking woont nu in steden. In 2050 is dat 70 procent. Van de miljarden mensen die nu op het platteland wonen, zal dus de helft naar de steden trekken. Dat is een enorme verandering. Met de Europese gegevens kunnen deskundigen kijken welke gebieden geschikt zijn voor nieuwe wijken, waar vliegvelden kunnen komen, enzovoort.”

Netwerk

Vorig jaar ging een andere satelliet uit het project de ruimte in, Sentinel 1A. Die meet andere onderdelen van de aarde. De komende jaren worden nog meer satellieten gelanceerd. Het hele netwerk kost Europa ongeveer acht miljard euro om te bouwen. „Maar elke euro die we uitgeven, levert Europa tien euro op. We hebben betere informatie om betere besluiten te nemen. Nieuwe bedrijven kunnen er bovendien nieuwe producten mee ontwikkelen”, benadrukt Aschbacher.

De Europese Commissie betaalt mee aan de Sentinel-satellieten. Brussel werkt ook aan een ander groot project in de ruimte, Galileo. Dat is een navigatienetwerk. Het moet de Europese concurrent van het Amerikaanse gps worden.