Nieuws/Binnenland
796386
Binnenland

Het gesprek van de dag: dinsdag 23 juni

Griekenland kan in de Eurozone blijven, er komt een ontslaggolf aan en een vrouw is tijdelijk verlamd geraakt doordat ze skinny jeans droeg. Hier lees je alles wat nodig is om helemaal op de hoogte te zijn van het laatste nieuws en mee te kunnen doen aan het gesprek van de dag.

Wat heb je vannacht gemist?

 

 • Griekenland kan in de eurozone blijven, nu een akkoord met het land bijna rond is. ,,We gaan de gesprekken met de Grieken deze week op een goede manier afronden'', stelde Europees commissievoorzitter Juncker na afloop van een ingelaste top met de leiders van de eurolanden.
 • Voor de tweede keer in een week is in Gouda een stoffelijk overschot in het water aangetroffen. Het lichaam van een 64-jarige man is gevonden in de Heemtuin.
 • Filmcomponist James Horner, vooral bekend van de muziek van Titanic, is omgekomen bij een vliegtuigongeluk. De My Heart Will Go On-componist crashte met zijn vliegtuigje in de buurt van Santa Barbara en overleefde het ongeluk niet.

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

 

 • Werknemers moeten vanaf volgende week rekening houden met een ontslaggolf. Vooral grotere werkgevers halen hun reorganisatieplannen na 1 juli uit de kast, omdat ontslagvergoedingen door nieuwe regels circa 30 tot 40 procent lager worden.
 • Particuliere zorgverleners die door de vertraging van de betaling van persoonsgebonden budgetten hun geld te laat hebben gekregen, gaan gezamenlijk een schadeclaim indienen bij de Sociale Verzekeringsbank. Gedupeerden kunnen zich vanaf dinsdag melden.
 • Steeds meer Nederlanders gaan niet weg tijdens de zomervakantie: een kwart van de werknemers blijft thuis in plaats van elders ontspanning te zoeken. Onder hen bevinden zich vooral huishoudens met een inkomen beneden modaal.
 • De politie in Zaanstad stuit twee weken na de ‘schoolplein-liquidatie’ van Lucas Boom nog altijd op een muur van zwijgzaamheid in het criminele milieu. Dit ondanks de heftigheid van de moord, waarbij zelfs meerdere kinderen laserstralen op hun borst gericht zagen.

Wat wordt er verder besproken bij de koffieautomaat?

 

 • Skinny jeans mogen dan wel modieus zijn, maar het dragen van de strakke spijkerbroeken kan gevaarlijker zijn dan gedacht. Een 35-jarige vrouw werd in het ziekenhuis opgenomen, omdat ze tijdens een verhuizing urenlang gehurkt in een skinny jeans kasten had leeggehaald. Ze kon daarna niet meer lopen.
 • Een moeder heeft de woede van Facebookers wereldwijd op de hals gehaald door haar zoontje drank en drugs te geven en de foto's online te zetten.
 • De VVD kwam gisteren met een opmerkelijk en 'zeer belangrijk' pleidooi tijdens het zogenaamde ramingdebat. Tonic en bitter lemon zouden weer te koop moeten zijn in het gebouw van de Tweede Kamer.
 • De zomer lijkt eindelijk echt door te breken. De tiendaagse weertermijn laat warm tot zeer warm zomerweer zien. Komende vrijdag halen we de 25 graden, volgende week is het meerdere dagen 25 tot 30 graden! Het mooie zomerweer lijkt van langere duur.

Wat kan je vandaag volgen?

 

 • Aankomende nacht om 4:00 komen de Oranje leeuwinnen weer in actie! Bondscoach Roger Reijners kan in de achtste finale van het WK tegen Japan beschikken over Desiree van Lunteren.
 • De Tweede Kamer beslist vandaag over de toekomst van het ROC Leiden. De school met tegen de 9000 leerlingen heeft dringend geld nodig om te kunnen blijven voortbestaan.
 • De man die wordt verdacht van de brute moord op studente Rianne Brouwers (27) hoort vandaag zijn straf. De 29-jarige Djeylan P. zou de jonge vrouw met vier messteken in borst en hals om het leven hebben gebracht toen zij aan het verhuizen was naar haar nieuwe appartement in Maastricht. Tegen hem is 20 jaar cel geëist.
 • Vandaag debatteert de Tweede Kamer met minister Dijsselbloem over de voorgenomen beursgang van ABN AMRO. De verwachting is dat er een ruime meerderheid voor de beursgang is, maar de manier waarop de bank beschermd wordt is wel onderwerp van discussie. Vooral VVD, CDA en D66 zijn kritisch over de beschermingswal, die de waarde van de bank fors vermindert.

Wat raden wij verder aan?

 

 • Een vakantievlucht van Arkefly van de Canarische Eilanden terug naar Schiphol is gisteren uitgelopen op één doffe ellende. Veel Nederlandse passagiers spreken tegenover deze krant van ’een horrorvlucht’. Er ging van alles mis.
 • Paul Jansen gaat in zijn column in op de beeldvorming rond de belastingplannen van het kabinet. ,,Het uitlekken van het btw-voorstel, op de dag dat de oppositie achter gesloten deuren zou worden bijgepraat over de belastingplannen, kon geen toeval zijn, wist de coalitie."
 • Als kittens tot zestien weken bij hun moeder blijven, kan dat ons land ongeveer acht miljoen euro schelen. De wettelijke scheidingsleeftijd is nu zeven weken. Dat beweert Het Kattengedragsadviesbureau van Marcellina Stolting in het rapport Zestien weken moederzorg; Een solide basis voor kattenwelzijn.
 • ’Dokter, ik kan er kort over zijn: ik maak het niet lang meer. Want ik lees op internet dat…’ Cardiologen in Nederlandse ziekenhuizen krijgen steeds vaker patiënten in de spreekkamer die hun eigen diagnose al hebben gesteld.