Nieuws/Binnenland
796388
Binnenland

'Maak van mensenrechten schoolvak'

Kinderen zouden op school structureel les moeten krijgen over mensen- en kinderrechten. ,,Elk kind moet weten wat zijn rechten zijn als je ouders scheiden, als je gepest wordt of wat het recht op privacy is'', zegt Kirsja Oudshoorn van Amnesty International. Amnesty zit samen met UNICEF Nederland en het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) in het Platform Mensenrechteneducatie, dat pleit voor meer mensenrechtenlessen op scholen.

,,Leraren en docenten willen wel'', aldus UNICEF Nederland. Dat blijkt uit onderzoek dat het VN-kinderfonds presenteert. ,,Bijna 80 procent van de basisschoolleerkrachten vindt kinderrechteneducatie belangrijk. In het voortgezet onderwijs geldt dit voor ruim 60 procent van de docenten.'' Volgens UNICEF besteedt minder dan de helft van de Nederlandse scholen structureel aandacht aan mensen- en kinderrechten. Als deze lessen verplicht zouden zijn, zouden alle kinderen over mensenrechten leren en niet sommigen wel, sommigen niet, aldus kinderrechtendeskundige Sabine de Jong van UNICEF Nederland.

Onderwijs over mensenrechten is volgens UNICEF goed voor meer dan alleen kennis die kinderen krijgen. ,,Leerlingen presteren beter en er wordt minder gepest'', blijkt volgens De Jong in landen waar scholen wel structureel aandacht aan mensenrechten besteden. Ook zou de relatie tussen leraren, leerlingen, ouders en de buurt verbeteren.