Nieuws/Buitenland
796395
Buitenland

Chef inlichtingendienst Rwanda vast in Londen

De Britse politie heeft de chef van de inlichtingendienst van Rwanda opgepakt op luchthaven Heathrow. Emmanuel Karenzi Karake zit sinds het weekend vast in Londen, meldde de BBC dinsdag. Mogelijk wordt hij uitgeleverd aan Spanje, dat de luitenant-generaal wil vervolgen voor oorlogsmisdaden.

De hoogste functionaris van de Rwandese inlichtingendienst wordt al sinds 2008 verdacht van een reeks moorden in de nasleep van de genocide van 1994. Onder de slachtoffers waren ook drie Spaanse medewerkers van Artsen zonder Grenzen, vandaar dat Spanje hem voor de rechter wil brengen. Over zijn uitlevering is nog niet besloten.

Karake leidde de militaire inlichtingendienst in de jaren na de volkerenmoord, die het leven kostte aan honderdduizenden tutsi's en gematigde hutu's. Na de genocide werden in Rwanda nog veel wraakacties en politiek gemotiveerde moorden gepleegd.

De arrestatie leidde tot diplomatieke spanningen. Rwanda heeft tekst en uitleg aan de Britten gevraagd en juridische stappen aangekondigd om Karake vrij te krijgen, reageerde de minister van Justitie van het Afrikaanse land dinsdag. De ambassadeur van Rwanda in Groot-Brittannië noemt de verdenkingen tegen de inlichtingenchef „politiek gemotiveerd”.