Nieuws
796397
Nieuws

GeZondigen

Hamburgers en gepofte aardappel van de barbecue

Laat het nou binnenkort gewoon écht zomer worden. Bij zomer hoort natuurlijk de barbecue. De geur van houtskool en gegrild vlees: er is niks lekkerder. Wél lekker is om je hamburgers vanaf nu zelf te maken. Dat smaakt echt honderd keer beter dan zo'n voorverpakte burger. Geef ik je er meteen ook een super recept bij voor een gepofte aardappel met romige topping en je maaltijd van de barbecue is compleet!

Ingrediënten hamburgers

 

Voor 8 grote hamburgers heb je nodig

  • 1 kg rundergehakt (liefst van een goede slager)
  • 1 tl uipoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 2 el gedroogde uitjes
  • 2 tl wild garlic zout (o.a. via Foodelicious)
  • versgemalen zwarte peper
  • 6 lange plakken bacon

Bereidingswijze

Breng het gehakt op smaak met de kruiden en meng alles goed door elkaar. Bak de bacon krokant uit in een hete, droge koekenpan, dep daarna af met keukenpapier en verkruimel door het gehakt. Verdeel het gehakt nu in acht balletjes en plet die gelijkmatig tussen je handen. Je hebt nu grote hamburgers van ongeveer 125 g per stuk. Zet koel en afgedekt weg tot gebruik.

Verhit de barbecue en bak de hamburgers in 10 minuten om en om gaar. Wil je nog een extra smaak toevoegen beleg de hamburger dan met een goede plak (Cheddar) kaas op het moment dat je de tweede kant grillt, zodat die lekker kan smelten. Is het geen barbecueweer? Geen ramp, dan bak je ze gewoon in een hete koekenpan! Serveer met een hamburgerbroodje, wat sla en tomaat en saus naar keuze.

Ingrediënten gepofte aardappel

 

Wil je het nou nóg lekkerder maken dan maak je ook deze gepofte aardappel met overheerlijke topping. Heb je meteen een volledige maaltijd.

Voor 4 personen

  • 2 grote aardappels (kruimig)
  • 280 g ricotta
  • 4 el bieslook, fijngehakt
  • zout & peper
  • ½ tl knoflookpoeder
  • citroensap van 1 citroen

Bereidingswijze

Boen de aardappelschil goed schoon en prik ze met een vork een aantal keer in. Kook 10 minuten in kokend water (of 8 minuten in de magnetron op 600W), giet daarna af en laat even uitstomen. Verpak de aardappel in flink wat aluminiumfolie en pof ze in ongeveer 20-30 minuten gaar onderin de barbecue. De tijd kan per barbecue én aardappel variëren, maar zodra je ze gemakkelijk met een vork kunt inprikken zijn ze gaar.

Meng in de tussentijd de ricotta met de rest van de ingrediënten en proef even of je het lekker vindt of dat er misschien wat meer bieslook en/of citroensap bij moet.

Maak het aluminiumfolie rondom de gepofte aardappels voorzichtig op, halveer de aardappel en schep er lekker wat van de topping op. Serveer meteen!

Over GeZondigen

Gek op barbecueën of shoarma maar bang voor de calorieën? Zondigen mag best, volgens onze voedingsdeskundige Carina Noordervliet en culi-expert Susan Aretz. Zéker met de slimme snackvarianten in onze nieuwe rubriek GeZondigen. Op maandag biedt Susan je een heerlijke, volle variant van een gerecht aan, op dinsdag volgt Carina met een gezondere maaltijd.

Stuur jouw suggestie in

Zou jij graag een volle én gezonde variant van een specifiek gerecht voorgeschoteld willen krijgen? Laat het hieronder dan weten!

Hier vind je Carina's gezonde barbecuevariant op VROUW.nl!