Nieuws

GeZondigen

Gezond barbecueën: het kan!

Voor het geval de zomer deze week écht gaat beginnen, moeten we natuurlijk wel voorbereid zijn. Zoals Susan gisteren al aangaf, is er niets lekkerder dan de geur van houtskool en de smaak van gegrild vlees. Of vis. Mensen die op de lijn willen letten, zijn al snel geneigd barbecues te mijden. Maar dat is absoluut niet nodig! Als je zorgt voor lichte sausjes, weinig brood, veel salades, gegrilde groentes, een goede gepofte aardappel en een stukje vlees of vis dan kan je makkelijk meedoen!

De hamburger van Susan kan lichter en is minstens net zo lekker. En zoveel verschil zit er echt niet in!

Voor 8 grote hamburgers heb je nodig

  • 1kg mager rundergehakt
  • 1 verkruimeld beschuitje
  • 1 ui
  • 0.5 fijn gesnede uitje
  • 1 knoflook teen geperst
  • Zout en peper

Bereidingswijze

Meng het gehakt met het beschuit, ui, knoflook en zout en peper. Maak er 8 hamburgers van. Hoe? Maar een bolletje en druk 'm plat. Zet het vlees koel en afgedekt weg tot gebruik.

Verhit de barbecue en bak de hamburgers in 10 minuten om en om gaar aan. Serveer op een hamburgerbroodje of -bolletje naar keuze. Gebruik voor de saus een eetlepel ketchup en mayo. Niet waar je aan denkt als je gezond wil barbecueën? Bedenk gewoon: eet met mate. Gebruik in dit geval dus ook gewoon niet téveel mayo en ketchup. Wat ook lekker is: een halve avocado op het broodje te leggen en daar de hamburger bovenop. Beetje saus, tomaatje, sla en klaar.

De Aardappel levert nog altijd nachtmerries op bij diëters. Dit hoeft helemaal niet. De aardappel zit vol met vezels en vitamine c, en is laag in kilocalorieën. Bij een gepofte aardappel geldt de saus vaak als grote boosdoener. Maak in dit geval dus een lekkere lichte saus. Ik kies ditmaal voor een tomatensalsa.  

Tomatensalsa voor 4 personen

  • 2 grote aardappels (kruimig)
  • 4 tomaten in blokjes gesneden
  • 1 bosje peterselie fijn gehakt
  • 1 ui fijn gehakt
  • 0.5 rode chilipeper fijn gehakt
  • sap van een halve limoen (of meer naar smaak)
  • zout & peper

Maak de aardappelschil schoon en prik ze met een vork een aantal keer in. Kook 10 minuten in (of 8 minuten in de magnetron op 600W), giet daarna af, en laat even uitstomen. Verpak de aardappel in flink wat aluminiumfolie en pof ze in ongeveer 20 a 30 minuten gaar onder in de barbecue. De tijd kan per barbecue en aardappel variëren, maar zodra je kunt ervan uitgaan dat gaar zijn als je er gemakkelijk met een vork in kunt prikken.

Maak intussen de salsa door alle ingrediënten door elkaar heen te mengen.

Maak het aluminiumfolie rondom de gepofte aardappels voorzichtig open, halveer de aardappel en schep er de salsa overheen! Bon appétit!

Over GeZondigen

Gek op barbecueën of shoarma maar bang voor de calorieën? Zondigen mag best volgens onze voedingsdeskundige Carina Noordervliet en culi-expert Susan Aretz. Zéker met de slimme snackvarianten in onze nieuwe rubriek GeZondigen. Op maandag biedt Susan je een heerlijke, volle variant van een gerecht aan, op dinsdag volgt Carina met een gezondere maaltijd. Deze week: shoarma!

Stuur jouw suggestie in

Zou jij graag een volle én gezonde variant van een specifiek gerecht voorgeschoteld willen krijgen? Laat het hieronder dan weten!

Gisteren vond je Susan's volle variant van barbecueën op VROUW.nl!