Nieuws/Binnenland
796432
Binnenland

D-Day voor ROC Leiden

De Tweede Kamer beslist dinsdag over de toekomst van het ROC Leiden. De school met tegen de 9000 leerlingen heeft dringend geld nodig om te kunnen blijven voortbestaan. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) wil dat wel geven, maar de VVD heeft voorgesteld om de geldkraan toch maar dicht te draaien. Het gaat erom spannen.

Het ROC kwam in de problemen door wilde nieuwbouwplannen van het bestuur. VVD, CDA en PVV vinden dat dat maar moet worden afgestraft met een faillissement. De rest van de Kamer baalt met deze partijen en met de minister ook van wat er gebeurd is. Maar een belangrijk deel van het parlement wil leerlingen en leerkrachten niet laten opdraaien voor de gevolgen van wat het bestuur heeft uitgespookt. De SP overlegt er dinsdagmorgen intern nog over.

Bussemaker wil om te beginnen 18 miljoen overmaken. Daarna wil ze nog stapsgewijs met maximaal 22 miljoen over de brug komen, maar dan moet de school wel voldoen aan allerlei voorwaarden. Zo moeten er diverse opleidingen naar andere scholen.