Nieuws/Buitenland
796433
Buitenland

Gouverneur: weg met omstreden vlag

De gouverneur van de Amerikaanse staat South Carolina, Nikki Haley, heeft maandag opgeroepen de omstreden 'confederate' vlag te verwijderen die ooit het vaandel was van de afgescheiden zuidelijke staten. De vlag wappert in top bij het parlementsgebouw in de hoofdstad Columbia. Haley wil dat vaandel niet meer zien wapperen op het terrein van de volksvertegenwoordiging.

„Die vlag, een belangrijk onderdeel van ons verleden, vertegenwoordigt niet de toekomst van onze staat”, aldus Haley. Haar oproep is een gevolg van de racistische moord op negen zwarte kerkgangers woensdagavond in Charleston.

De krant The Post and Courier meldde eerder op maandag dat Haley genoeg heeft van de twisten of het dundoek een leuk logo voor het zuiden is of een racistisch vaandel. De rode vlag met een wit en blauw andreaskruis en dertien sterretjes was van de zuidelijke staten die zich in 1860 en 1861 afscheidden van de VS. De belangrijkste separatistische reden was de bescherming van de agrarische economie die afhankelijk van slavernij was.

De vlag wapperde tot 2000 boven op het parlementsgebouw, maar werd na discussies verbannen naar een monument voor de burgeroorlog (1861-1865) vlakbij. De vlag is daar na de moordpartij niet halfstok gehangen, zoals die van de VS en South Carolina op het parlementsgebouw. De wetgevers in South Carolina hebben bepaald dat alleen het parlement (van de deelstaat) mag beslissen wat er met de vlag gebeurt.

Amerika's grootste supermarktketen Walmart liet maandag weten alle spullen met de omstreden confederate vlag uit het assortiment te halen „We willen nooit iemand beledigen met de producten die we aanbieden”, zei een woordvoerder tegen CNN. De Amerikaanse zender vroeg aan de verkoopsites Amazon en e-Bay of zij van plan zijn hetzelfde te doen, maar die hebben niet gereageerd.

Vrijdag brengt de Amerikaanse president Barack Obama een bezoek aan Charleston. Hij woont dan de begrafenis bij van een van de slachtoffers, Clementa Pinckney. Pinckney was een voorganger in de historische kerk waar de aanslag door een 21-jarige blanke werd gepleegd.