Nieuws/Binnenland
796437
Binnenland

Onderwereld zwijgt over 'schoolplein-liquidatie'

De politie in Zaanstad stuit twee weken na de ‘schoolplein-liquidatie’ van Lucas Boom nog altijd op een muur van zwijgzaamheid in het criminele milieu. Ondanks de heftigheid van de moordaanslag - de schutter vuurde met een Kalasjnikov meer dan vijftig schoten af – voelen weinigen zich geroepen informatie met de politie te delen. Boom kende ook de ongeschreven zwijgplicht in het criminele milieu en liet op zijn bovenarm zelfs de tekst ‘wie zwijgt blijft leven’ tatoeëren.

Het rechercheteam, dat nog altijd met tientallen rechercheurs aan de zaak werkt, heeft inmiddels wel een beter beeld van de aanslag, die makkelijk veel meer mensenlevens had kunnen kosten. Enkele kogels doorboorden een geparkeerde auto, waarin een vrouw zat te wachten. Meerdere kinderen verklaarden dat zij laserstralen op hun borst gericht zagen. Kennelijk was het automatisch wapen van de schutter voorzien van lasergestuurde richtapparatuur en werd daarmee op de kinderen gericht.

Dit soort wapens wordt vaak gebruikt door beroepsscherpschutters, die van grote afstand een doelwit moeten uitschakelen. Veel kinderen hebben volgens de politie last van angstgevoelens en zijn in contact gebracht met professionele hulpverleners. Een kind dat getuige was van de moord, is in speciale kindvriendelijke verhoorkamers ondervraagd.

 

Joviaal

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat Boom een soort dubbelleven leidde. In de Zaanstreek was hij een joviale huisvader, maar in het Amsterdamse criminele milieu stond hij bekend als geweldsman van het ergste soort. Hij onderhield de periode voor de arrestatie van Holleeder nauwe contacten met hem. Hoewel hij nooit werd veroordeeld voor levensdelicten, kwam zijn naam diverse keren voor in onderzoeken naar onderwereldmoorden.

Dat zijn lijfspreuk 'wie zwijgt blijft leven' Booms leven juist niet redde, doet de politie hopen dat mensen uit zijn directe omgeving wel informatie willen delen om de moordenaars te vinden. Het openbaar ministerie heeft inmiddels vijftienduizend euro beloning uitgeloofd voor de gouden tip maar wijst er ook op dat getuigen gebruik kunnen maken van andere regelingen om hun veiligheid te waarborgen.Zo kunnen getuigen strikt vertrouwelijk praten met het Team Criminele Inlichtingen van de politie. Voor hun veiligheid blijft hun identiteit geheim voor anderen dan de politie. Daarvoor zijn speciale procedures. Ook kunnen tips gemeld worden via Meld Misdaad Anoniem. In het tv-programma Opsporing Verzocht toont de politie vanavond een compositietekening van een man, die in de nabijheid van de in brand gestoken vluchtauto is gezien.