Nieuws/Binnenland
796438
Binnenland

Belang man zit Schultz niet meer in de weg

Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) wordt niet langer gehinderd door de zakelijke belangen van haar echtgenoot. Het investeringsfonds waarin hij belegt heeft vorig jaar juni afstand genomen van het bedrijf Tocardo, dat waterturbines in de Afsluitdijk en de Oosterschelde ontwikkelt.

Dit schrijft de Volkskrant dinsdag na een bevestiging van zowel het ministerie van Infrastructuur en Milieu als Haro Schultz van Haegen.

Vorig jaar lag volgens de Volkskrant de schijn van belangenverstrengeling op de loer toen bleek dat Haro Schultz van Haegen sinds 2008 investeerde in het turbinebedrijf via een fonds dat Tocardo van kapitaal voorzag. Hij was ook juridisch adviseur. Haro Schultz van Haegen zegt 'geen enkele invloed' te hebben gehad op de verkoop. Het was een beslssing van de fondsmanager, zegt hij. De aandelen zouden met verlies zijn verkocht. Schultz zei vorig jaar de subsidieaanvragen van Tocardo over te laten aan staatssecretaris Mansveld.

De Volkskrant onthulde 2013 dat de echtgenoot van de minister bijna 3 miljoen euro had verdiend met de verkoop van zijn aandelen in een bedrijvenconsortium rond keuringsinstituut Kiwa, dat in opdracht van het ministerie van Infrastructuur vergunningen uitgeeft voor de vervoersbranche.