Nieuws/Buitenland
796440
Buitenland

Video gijzelaars Mali opgedoken

Terreurgroep al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM) heeft een videoboodschap van twee gijzelaars gepubliceerd. Een Zweed en een Zuid-Afrikaan roepen daarin hun regeringen op zich in te zetten voor hun vrijlating.

In de video van negentien minuten worden de twee gijzelaars geïnterviewd in een bos. De interviewer zegt dat er wordt onderhandeld over hun vrijlating, maar dat dat nog niet tot succes heeft geleid. De Zweed en Zuid-Afrikaan wendden zich vervolgens tot regeringsleiders in hun thuisland. Beiden zagen er niet ziek uit.

De boodschap werd geplaatst op YouTube en een Mauritiaanse website. Het is onduidelijk wanneer en waar de video is opgenomen.

De twee gijzelaars werden meer dan drie jaar geleden gevangengenomen in de Malinese stad Timboektoe. Ook de Nederlander Sjaak Rijke werd toen ontvoerd. Een Duitse toerist werd doodgeschoten.

Treinmachinist Rijke (54) uit Woerden werd in april bevrijd door het Franse leger. Rijke was met zijn vrouw als toerist in Timboektoe. Zijn vrouw wist uit handen van de gijzelaars te blijven.