Nieuws/Buitenland
796512172
Buitenland

Beruchte adjudant uit tijd van Franco overleden door corona

Pacheco heeft zijn daden heeft hij nooit ontkend.

Pacheco heeft zijn daden heeft hij nooit ontkend.

MADRID - Juan Antonio González Pacheco, de bekendste nog levende persoon die diende onder de Spaanse dictator Franco is op 73-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van Covid-19. Hij was besmet met het coronavirus wat leidde tot nierfalen, hebben artsen in een Madrileens ziekenhuis bevestigd.

Pacheco heeft zijn daden heeft hij nooit ontkend.

Pacheco heeft zijn daden heeft hij nooit ontkend.

Pacheco’s bijnaam was Billy El Niño (Billy The Kid). Hij stond bekend om zijn gruwelijke martelmethodes. Zijn daden heeft hij nooit ontkend. Daarover zei hij ooit: „Misschien hebben we vele jaren geleden iets met misbruik gedaan, maar voor zover ik weet zijn we nooit veroordeeld.”

Hij en andere Franco-militairen hebben nooit voor de rechter hoeven verschijnen omdat alle misdaden die de dictatuur sinds 1939 heeft begaan, onder een amnestiewet vallen, die destijds bedoeld was om een vreedzame overgang naar de democratie mogelijk te maken.

Op basis van deze wet heeft een Spaanse rechter in 2013 een Argentijns internationaal arrestatiebevel voor Pacheco en drie andere politieagenten van het regime afgewezen. De misdaden waren allemaal verjaard, zo werd destijds gezegd. Vorig jaar heeft een groep eisers in Madrid een rechtszaak aangespannen tegen Pacheco en andere vermeende handlangers van de dictatuur.

De Spaanse regering heeft onlangs ook een rechtszaak aangespannen om Pacheco zijn legermedailles te ontnemen, waardoor een pensioenverhoging van vijftig procent ongedaan gemaakt kon worden. „We beschermen geen folteraars van Franco”, zei de woordvoerster van de centrum-linkse regering.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-39) en de Franco-dictatuur, die tot 1975 duurde, zijn naar schatting minstens 100.000 mensen in Spanje verdwenen.