796574
Binnenland

Olifant Circus Renz mishandeld

Een olifant van het Duitse Circus Renz is zaterdag in Wilnis voor de ogen van omstanders mishandeld door een verzorger. Het dier kreeg een paar harde stokslagen toen het over een lage omheining wilde stappen. Op Facebook is een schokkende video van de mishandeling opgedoken.

Het dier kreeg van een circusmedewerker een paar harde klappen met een olifantenhaak toen het over een lage omheining wilde stappen. In de video is te horen hoe de dierenbeul omstanders maant te stoppen met filmen. Circusbezoeker Danny Versluis trekt zich daar echter niets van aan en plaatst de beelden even later op zijn Facebookpagina.

Volgens ooggetuige Monique Kemper was er geen sprake van mishandeling maar kreeg het dier corrigerende tikken met een rubberen stok om de olifant tegen te houden. "Het lijkt heel hard op het filmpje, maar dat was het niet," zegt ze. "Voor de oppasser is dit heel sneu, ik stelde hem vragen en daarom was zijn aandacht afgeleid. Daarom moest hij de olifant corrigeren."

Ontslagen

De verzorger is inmiddels ontslagen. "We zijn ons kapot geschrokken", zegt woordvoerster Ragina van Heybeek van het Duitse Circus Renz International. ,,Op zo'n manier ga je niet met de dieren om. Deze man was nog maar veertien dagen bij ons in dienst en is op staande voet ontslagen." Van Heybeek stelt dat er een groot verloop is aan werknemers in de circuswereld. ,,Vrijwel iedere drie maanden komt er weer een hele nieuwe lichting met mensen en nu blijkt er een rotte appel tussen te zitten." De werknemer kon ongestraft zijn gang gaan omdat de dieren buiten 'het circusdorp' stonden. De rest van de werknemers zouden geen zicht hebben gehad op de dieren. De olifanten zijn al 30 jaar in het bezit van het circus.

 

Dwang

Dierenrechtenorganisatie Bite Back heeft laten weten melding te zullen doen van de mishandeling. Volgens woordvoerder Alex Romijn bewijst dit opnieuw dat een verbod op wilde dieren in circussen noodzakelijk is. "Er is totaal geen respectvolle relatie tussen verzorger en de dieren. De dieren zijn ondergeschikt aan het vermaak en dus de winst. Geweld en dwang zijn aan de orde van de dag. Wij vragen aan de dierenpolitie om bij dit circus direct in te grijpen en de olifanten in beslag te nemen."

Het incident gebeurde bij Circus Renz International uit Berlijn. Dat wordt soms verward met het Nederlandse circus Herman Renz. Dat heeft al geen olifanten meer, zo laat een zegsman weten.

In september wordt in Nederland een verbod op wilde zoogdieren als circusdieren van kracht.