Nieuws
797142
Nieuws

Praat mee

Nieuwe superfood hype: moedermelk. Doe je mee?

Aan de gojibessen, chiazaad, quinoa en andere superfoods kunnen we een nieuwe toevoegen: moedermelk. Onder volwassenen schijnt er een ware hype te zijn ontstaan om dit ’witte goud’ tot je te nemen: het zou een soort wondermiddel zijn. Deskundigen waarschuwen echter voor de gevolgen...

Online is er een ware handel ontstaan in moedermelk dat door volwassenen grif wordt afgenomen, meldt de Belgische site DeMorgen.be. Op fora en websites worden kopers gelokt met kreten dat moedermelk kanker kan genezen, je spieren beter ontwikkelt en je immuniteit stimuleert. Bovendien is het makkelijker verteerbaar dan koemelk.

--

Wat is toch een superfood?

--

Alarm

Deskundigen slaan alarm. Volgens professor Sarah Steel van de Queen Mary Universiteit in Londen biedt moedermelk geen voordelen voor volwassenen en schuilt er zelfs gevaar in het online gekochte goedje.

"Menselijke moedermelk heeft niet de voordelen die je online leest", zo zegt Steel tegen CBS News dat de voedingsstoffen door een volwassene anders worden afgebroken dan door een baby.

--

Wordt moedermelk een soort vloeibaar goud?

--

Samenstelling moedermelk verschilt

Ook waarschuwt ze voor de samenstelling van de moedermelk die online wordt aangekocht. Je weet immers nooit wat de levensstijl is van de moeder. "Medicatie, illegale drugs, alcohol en voeding belanden in de melk. Vrouwen die hun moedermelk online verkopen, geven ook informatie over hun levensstijl en eetpatroon, maar misschien vergeten ze bepaalde zaken te vermelden".

Zo bleek uit recent onderzoek dat 11 van de 102 stalen online gekochte moedermelk waren aangelengd met koemelk.

Maar er dreigen nog andere gevaren, want borstvoeding kan ook bacteriële en virale ziektes overbrengen zoals HIV, syfilis en hepatitis.

Wat vind jij: zijn we doorgeslagen wat betreft superfoods? Of zweer je erbij en zou je moedermelk wel eens willen proberen? Praat mee!