Nieuws/Binnenland
797375
Binnenland

Stedenband met Tel Aviv getorpedeerd

Een beoogde stedenband tussen Amsterdam en Tel Aviv wordt getorpedeerd door de linkse partijen in de Amsterdamse gemeenteraad.

In ieder geval GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren zullen tegen het plan stemmen, maar ook de PvdA lijkt niet te zijn overtuigd door burgemeester Eberhard van der Laan. Die betoogde juist dat de hoofdstad alleen misstanden in zowel Tel Aviv als Ramallah op de agenda kan zetten als men ook om tafel zit met die steden. ,,De kooplieden en dominees in de stad Amsterdam probeerden altijd contact te houden. Ik hoop dat wij de Amsterdamse vrijzinnigheid en harmonie kunnen exporteren naar het Midden-Oosten’’, aldus Van der Laan. Om de linkse partijen te paaien had hij voorgesteld gelijktijdig ook met Ramallah een stedenband aan te gaan.

Maar daar zijn de linkse partijen, onder druk van zo’n 200 luidruchtige pro-Palestijnse actievoerders ongevoelig voor. Het onderwerp staat over enkele weken nog op de raadsagenda, maar zal daar worden weggestemd.

Dat is opvallend, want in eerdere stadia waren alle partijen in Amsterdam juist voor een onderzoek naar een stedenband met Tel Aviv. Voorstellen hiertoe werden aangenomen voor de laatste schermutselingen in Gaza, in de zomer van 2014. Sindsdien is er volgens GroenLinks, SP en ook de PvdA zoveel veranderd dat nu een stedenpand aangaan niet passend zou zijn. ,,De situatie in Israël en Palestina is niet verbeterd sinds vorige zomer. Er is een rechtsere regering aangetreden in Israël en Hamas bestaat ook nog steeds. Er is zeker kans op een nieuw conflict met meer geweld tot gevolg, en daarmee meer spanningen in de stad tot gevolg’’, zo vatte SP-raadslid Daniël Peters de zaak samen.