Nieuws
797603
Nieuws

Op een rijtje

Hoe merk je of je kind een koemelkallergie heeft?

Het was deze week even schrikken toen bekend werd dat er babymelkpoeder in omloop was gekomen waar de verkeerde etiketten op waren geplakt. Nu zou er babymelkpoeder verkrijgbaar zijn dat een gevaar kan opleveren voor baby’s die een koemelkallergie hebben. Hoe kun je merken aan je kind dat het een koemelkallergie heeft? VROUW zet het voor je op een rijtje.

Er zijn in Nederland zo’n 7.000 baby’s die een koemelkallergie hebben. Het is de meest voorkomende voedselallergie bij kinderen. Deze allergie komt vaak voor omdat koemelkeiwitten de eerste belangrijke voedingseiwitten zijn waarmee kinderen in aanraking komen. En omdat het afweersysteem van jonge kinderen nog niet volgroeid is, zijn ze veel gevoeliger voor deze eiwitten.

Erfelijk belast

Als de ouders, zusjes of broertjes last hebben van een allergie of hebben gehad zoals hooikoorts, eczeem, astma of een voedselallergie, dan heeft een baby een verhoogde kans op het ontwikkelen van een koemelkallergie.

Deze allergie ontwikkelt zich meestal in het eerste jaar. De meeste kinderen groeien in de eerste drie jaren van hun leven over de allergie heen.

Symptomen

Hoe merk je dat je kindje een koemelkallergie heeft? Niet elke baby die de allergie heeft reageert hetzelfde op koemelk. Het is afhankelijk van de mate waarin ze allergisch.

Heeft een baby een milde vorm dan kan het klachten krijgen als:

  • eczeem
  • darmklachten
  • astmatische klachten

Heeft een baby een ernstige vorm van allergie dan heeft het last van:

  • ernstige ademhalingsproblemen
  • opzwellen

De baby die het meest allergisch zijn voor koemelk kunnen er zelfs aan overlijden. Wil je meer informatie over koemelkallergie, kijk dan op koemelkallergie.nl.