Nieuws
797612
Nieuws

Dossier ongedierte

Vliegend ongedierte verbannen!

Schoonmaakdeskundige Zamarra Kok legt uit hoe je de vliegende brigade buiten de deur houdt zonder meteen naar zo'n giftige insectenspray te grijpen. Het begint natuurlijk met horren voor ramen en deuren.

Muggen

Steekmuggen bezorgen je niet alleen jeukende bulten, ze verspreiden ook bacteriën. De irritante zoemers komen op je lichaamsgeur af. Je kunt daarom het beste hun reukorganen in de war maken, bijvoorbeeld met geurstoffen zoals citronella en DEET. Er zijn allerlei producten te koop waar dat in verwerkt is, van muggenstekkers, kaarsen en brandspiralen tot muggenlotion. 

---Meer: Huis-, tuin- en keukenproducten tegen muggen---

Als je niet geprikt wilt worden, ga dan naast een ventilator zitten, zodat muggen door de luchtstroom uit je buurt weggeblazen worden. Let er op dat er in of rond je huis geen stilstaand water te vinden is, bijvoorbeeld in vogelbadjes, regentonnen en dakgoten. Na een week tot veertien dagen kunnen muggenlarven daarin al tot ontwikkeling komen.

Vliegen

Vliegen zijn viezeriken: ze dragen bacteriën bij zich en kunnen ziektes overbrengen als ze op je eten gaan zitten. Dat kun je voorkomen door geen eten of etensresten op het aanrecht te laten liggen.

Vliegen houden niet van de geur van citroen, azijn, lavendel en pepermunt. Koop een olie met die geur, los een paar druppeltjes op in water en zet het op een brandertje. Zie je er toch eentje? Open dan de jacht met de ouderwetse vliegenmepper of hang zo'n elektrische vliegenvanger (knetterlamp) op.

Fruitvliegjes

De hele winter heb je ze niet gezien, en ineens hangt er weer zo'n wolk boven de fruitschaal. Fruitvliegjes zijn dol op alcohol en azijn en voeden zich met (rottende) planten en fruit. Je kunt in de zomer dan ook beter geen (over)rijp fruit op de fruitschaal leggen. Vochtige potgrond trekt ook fruitvliegjes aan, dus geef je kamerplanten niet te royaal water. Je kunt de minivliegjes bestrijden met een speciale fruitvliegjesval (tuincentrum)  of met een vliegenvanger.

Lees hier tips om van bijen, wespen en motten af te komen. En zo kom je af van kakkerlakken, mieren, ovenvisjes en zilvervisjes!

Huishoudexpert Zamarra Kok

geeft praktische vlekkentips en weet raad bij alle opruim- en huishoudproblemen. Ze schrijft sinds 2004 boeken, artikelen en blogs over opruimen en simpel huishouden. Ze is de bedenker van Speedcleaning.nl een energieke en slimme manier van schoonmaken. Haar motto is 'niet lullen maar poetsen'. Meer tips van Zamarra? Kijk op haar Facebook!