Nieuws
797622
Nieuws

Dossier ongedierte

Weg met kleine kruipertjes!

Krijg je ook direct kippenvel wanneer je een kakkerlak, mier of zilvervisje door je woonkamer zit kruipen? Deze tips van schoonmaakexpert Zamarra Kok moeten het moeilijker maken voor deze kleine inbrekers.

Algemene tips

  • Laat geen eten of vuile vaat  op het aanrecht staan.
  • Zorg voor een goed afsluitbare vuilnisbak
  • Laat geen (vochtige) kartonnen dozen of kranten in de keuken liggen
  • Controleer of je (keuken)kastjes goed droog zijn.
  • Vergeet niet om ook ACHTER het fornuis, afwasmachine en de koelkast schoon te maken
  • Maak alle gaten en scheuren in huis dicht
  • Span een nylonkousje voor ventilatieopeningen

--

Lees ook: Reken af met vliegende indringers!

--

Kakkerlakken

Ze zijn gek op vocht, voedsel en warmte: die drie zaken vind je voornamelijk in de keuken. Ze houden niet van tocht, dus gooi de ramen lekker vaak open. Om ze weg te jagen kun je wat komkommerschillen. Ze verdrinken als je een bakje water met wat olie erin neerzet, en je kunt ze vangen een lijmval.

Mieren

Mieren houden niet van sterke geurtjes, daardoor raken ze gedesoriënteerd. Strooi rode peper, koffiedik, kruidnagel of knoflookpoeder op plekken waar je mieren ziet. Of maak een mierenval van een jampot met siroop; als ze er in vallen kunnen ze er niet meer uit. Bestuif of besproei een mierennest met (gifvrije) bestrijdingsmiddelen of giet kokend water in het nest.

--

Lees ook: Vliegend ongedierte verbannen!

--

Ovenvisjes of zilvervisjes

Ovenvisjes en zilvervisjes zijn familie van elkaar; het zijn grijze of bruingrijze beestjes van ongeveer 10 mm lang. Zilvervisjes wonen op  vochtige plaatsen (keuken, badkamer, achter plinten) en zijn nauwelijks schadelijk. Ovenvisjes zijn wel schadelijk, ze knabbelen aan je behang, kleding en boeken. Goed ventileren en vochtproblemen aanpakken helpt.  Je kunt ze vangen met een lijmval.

 

Huishoudexpert Zamarra Kok

geeft praktische vlekkentips en weet raad bij alle opruim- en huishoudproblemen. Ze schrijft sinds 2004 boeken, artikelen en blogs over opruimen en simpel huishouden. Ze is de bedenker van Speedcleaning.nl een energieke en slimme manier van schoonmaken. Haar motto is 'niet lullen maar poetsen'. Meer tips van Zamarra? Kijk op haar Facebook!