Nieuws
797623
Nieuws

Dossier ongedierte

Reken af met vliegende indringers!

Nemen bijen, wespen en motten je huis over? Schoonmaakexpert Zamarra Kok geeft tips om met deze vliegende indringers af te rekenen! Om te beginnen met horren voor ramen en deuren.

Bijen

Bijen zijn hartstikke nuttig. Ze zorgen voor de bestuiving van gewassen en ze zijn ongevaarlijk, ze zullen zich alleen verdedigen als ze worden aangevallen. Een losvliegende bij kun je dus gewoon met de krantje naar buiten wuiven.

Maar soms gaat een bijenkoningin met de helft van haar bijenvolk op stap: dat heet een bijenzwerm. Zo'n hele zwerm kan aan een boomtak gaan hangen, dat geeft een enorme herrie. Een bijenzwem is overigens iets anders dan een wespennest, dat ziet er uit alsof het van papier is.

Zelf een bijenzwerm weghalen is met insectenspray of poeder is niet aan te raden. Je kunt beter een professionele imker inschakelen. Informeer voor adressen bij de afdeling ongediertebestrijding van de gemeente.

--

Lees ook: Vliegend ongedierte verbannen!

--

Wespen

Wespen zijn een ander verhaal. Ook zij zijn nuttig, maar ze kunnen gemeen steken. Je kunt wespen uit je buurt houden met een schoteltje ammonia, of vangen met een wespenval. Die kun je kopen bij het tuincentrum, of zelf knutselen van een doorgeknipte een plastic frisdrankfles.

Vul de fles met een laagje siroop of suikerwater en zet de schenktuit op zijn kop in de fles. Wespen kunnen zo wel naar binnen maar niet meer terug.

Als je voortdurend wespen ziet vliegen, kan dat wijzen op een wespennest. Je vindt ze vaak op zolder, in de garage of schuur, maar ook in het gras in een oud muizen- of konijnenhol. Probeer een wespennest niet zelf weg te halen en sluit het zeker niet af, maar schakel een ongediertebestrijder in.

--

Lees ook: Weg met kleine kruipertjes!

--

Motten

Eigenlijk hoort de mot niet in het rijtje thuis. Van een mot heb je namelijk helemaal niets te vrezen. Het zijn de mottenlarven die de gaatjes in je kleren vreten. Mottenlarven zijn vooral in de zomer actief en ze smullen van vet, (zweet)vlekken en wol.

Je kunt ze uit je kast houden door zowel de kast als je kleding goed schoon te houden en wollen winterkleding in een goed afgesloten bak of zak te bewaren. De kleine veelvraten hebben een hekel aan de geur van cederhout. Dat kun je kopen in de vorm van blokjes, zakjes en zelfs kledinghangers.

Ook jaag je ze de kast uit met een zakje lavendel of rozemarijn.  In aangetaste kleding zitten vaak nog eitjes en larven. Die kun je uitschakelen door de kleding te wassen of een een etmaal in de vriezer te leggen.

 

Huishoudexpert Zamarra Kok

geeft praktische vlekkentips en weet raad bij alle opruim- en huishoudproblemen. Ze schrijft sinds 2004 boeken, artikelen en blogs over opruimen en simpel huishouden. Ze is de bedenker van Speedcleaning.nl een energieke en slimme manier van schoonmaken. Haar motto is 'niet lullen maar poetsen'. Meer tips van Zamarra? Kijk op haar Facebook!

Stel jouw vraag

Heb jij een vraag voor Zamarra? Stel die dan via [email protected] en wie weet lees je antwoord binnenkort op VROUW.nl!