Nieuws/Binnenland
797780
Binnenland

Kabinet stuurt toch belastingbrief naar Kamer

Het kabinet gaat toch een brief over de hoofdlijnen van het belastingplan naar de Tweede Kamer sturen. D66-leider Alexander Pechtold meldde dat woensdagavond na overleg met de top van de coalitie op het ministerie van Financiën. Volgens Kees van der Staaij (SGP) is in het overleg nog niet inhoudelijk onderhandeld.

Het kabinet weigerde tot nog toe om de hoofdlijnen van de eigen plannen voor een hervorming van het belastingstelsel naar de Kamer te sturen, tot grote onvrede van de gehele oppositie. Het geeft nu dus toe aan de wensen van partijen als D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en SGP om toch de hoofdlijnen van de plannen te openbaren.

Voorwaarde

ChristenUnie-leider Arie Slob noemde openbaarheid als voorwaarde voor deelname aan onderhandelingen. Slob zei dat hij het kabinet in het overleg woensdag had opgeroepen de hoofdlijnen van de plannen naar de Kamer te sturen. „Dan kunnen we er in het parlement over spreken en dat is ook de plek waar ik een oordeel ga geven.” Slob zei dat voor hem een aantal dingen heel belangrijk zijn: een herziening van het stelsel, lagere lasten op arbeid en vergroening.

Pechtold was redelijk positief over het eerste gesprek. „Ik heb vooral gelet op werkgelegenheid en de koopkracht voor mensen. Van sommige ideeën denk ik, dat zou mooi zijn, bij andere denk ik: daar mag nog wel wat worden aangepast.”

Openbaarheid

Ook CDA-leider Sybrand Buma zei dat hij op openbaarheid had aangedrongen. Volgens hem is er woensdag gelekt vanuit de coalitie over de plannen. „En die zouden dan toch vertrouwelijk moeten blijven, dat snapt Nederland niet.”

Premier Mark Rutte is optimistisch over het vervolg van de gesprekken met de oppositie. Hij heeft dat via de Rijksvoorlichtingsdienst na afloop van het gesprek op het ministerie van Financiën laten weten.

Constructief

Volgens Rutte was het gesprek met de leiders van vijf oppositiepartijen constructief. „Op grond van het gesprek heeft het kabinet het vertrouwen dat er na een debat voldoende partijen met een werkbare meerderheid in de Eerste en Tweede Kamer, vertrouwelijk door willen praten met als doel tot een akkoord te komen. Het kabinet stuurt daarom een brief op hoofdlijnen.”

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën zei na afloop dat het gesprek „in bijzonder goede sfeer” was verlopen en dat er ook over de inhoud van de kabinetsplannen is gesproken. „Wat ook belangrijk is, is dat er een duidelijke bereidheid was om door te praten, met het doel om er uit te komen. Iedereen aan tafel ziet dat het land goed af zou zijn met een pakket dat banen oplevert en ervoor zorgt dat iedereen wat meer overhoudt.”

Goede sfeer

Ook PvdA-leider Diederik Samsom is positief. Hij ziet het vervolg „met optimisme” tegemoet. „Als je denkt dat je eruit kunt komen, kun je het ook met een geruster hart openbaar maken”, zei hij over het voornemen van het kabinet om de hoofdlijnen van het akkoord tussen VVD en PvdA naar de Kamer te sturen. Volgens Samsom verliep het overleg in goede sfeer en viel de voorgenomen belastingverlaging „in goede aarde”.

Hij heeft na het gesprek meer zekerheid „dat het kan gaan lukken. Met de partijen die vanavond aan tafel zaten, kunnen we denk ik verder.”