Nieuws
797788
Nieuws

7 redenen waarom het goed gaat met de Nederlandse industrie

Gold Nederland de afgelopen jaren nog als ‘de zieke man in Europa’, inmiddels liggen de schattingen over de groei voor 2015 zelfs al boven die van Duitsland. Dat blijkt uit de jongste ‘Stand van de industrie’-rapportage van ABN Amro. Onder andere om de volgende zeven redenen:

  1. Het Nederlandse BBP: dat zit weer in de lift. ABN Amro stelde onlangs zijn verwachting voor Nederland bij tot 2,1%. In 2016 rekenen de bankiers zelfs op 2,2%. De periode daarna is voor de bank nog te ver weg om een uitspraak over te doen.
  2. De export: Met een Nederlands consumentenvertrouwen dat door de slechte huizen- en arbeidsmarkt jarenlang diep in de put zaten, was de uitvoer de eerste afzetmarkt die weer aansloeg. Ook nu de rest van de economie weer aantrekt, ligt de export nog steeds op een robuust niveau: volgens ABN Amro groeit die dit jaar met 4,4%.
  3. Vertrouwen: Dat is helemaal terug. De consument en het bedrijfsleven zien het weer zonnig en hun vertrouwensindices liggen solide boven de langjarige gemiddelden.
  4. De consument: durft weer geld uit te geven nu de huizenmarkt na een jarenlange winterslaap weer is ontwaakt en hij zijn woning niet meer jaar op jaar in waarde ziet dalen. In de industrie profiteren vooral de meubelfabrikanten daarvan, met een productiegroei van meer dan 10%.
  5. De zwakke euro: De gedaalde koers van de Europese munt en de ruime monetaire politiek die de rente laag houdt, geven de export en de investeringen een extra steuntje in de rug.
  6. Minder ellende: De arbeidsmarkt trekt weer langzaam aan met een werkloosheid die daalt van 7,4% in 2014 naar 6,6% in 2016. Daarmee zijn we nog lang niet op niveaus van voor de crisis, maar om moedeloos van te worden is de situatie ook niet meer. Het sterk afgenomen aantal faillissementen helpt ook de arbeidsmarkt een handje. Tot en met mei gingen 37% minder bedrijven over de kop dan een jaar eerder.
  7. De wereldeconomie: Die is niet in topvorm en daardoor dalen prijzen van metalen en energie vanwege overaanbod. Goedkope olie, gas en kolen overspoelen de wereldmarkten, waardoor kosten dalen voor veel sectoren en consumenten meer overhouden. Op de omzetten van de (petro-)chemische industrie hebben de prijsdalingen een negatief effect, omdat ook de prijzen die zij kunnen rekenen, meedalen. In die cijfers is echter niet te zien dat dit voor het minst deels wordt gecompenseerd door lagere inkoopkosten.

 

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop