Nieuws
798048
Nieuws

Odette blogt

De schuldvraag

“Suiker is de boosdoener!”, mompelt de kennis, terwijl ze nog net de kruimels van haar - inmiddels al derde gevulde koek op rij – uit haar mondhoek weet te vegen. “Ja”, knikt de ander, en natuurlijk de onverwerkte trauma’s. “Nee hoor”, roept de volgende stellig, “het zijn de gsm-masten!”

Ik hoor ze allemaal aan en lach. Nee, ik lach hen niet uit, maar in de film die zich in mijn hoofd afspeelt, schuiven ze aan in een ellenlange rij vol theorieën. Al maanden lang hoor ik ze braaf aan. Soms kookt mijn bloed even, want je kunt het zo gek niet bedenken, of iemand heeft het bedacht. Van linksdraaiende paardenbloesem tot gezuurd Oezbekistaans melkeiwit. En ik overdrijf niet, want er zijn evenveel zogeheten 'medicijnen' tegen kanker, als optionele oorzaken. Eén ding staat buiten kijf: iedereen is heilig overtuigd van zijn of haar eigen theorie, waar vooral niets tegen in te brengen valt.

Nou is daar op zich natuurlijk niets op tegen, maar waar ik wel een beetje moeite mee heb is het feit dat veel mensen met kanker (sorry, ik heb nou eenmaal een beetje moeite met het woord patiënt) nogal frequent betutteld worden. Met de beste bedoelingen hoor, daar valt niet over te twisten. Maar geloof me, als ik al die goed bedoelde adviezen ter harte had genomen, dan zat ik nu op een berg in Verwegistan al lurkend aan een hasjpijp, citroenen kauwend met een kurkuma-infuus. Nu zijn er volop bewijzen en onderzoeken naar kurkuma, echter buigt de medische wereld zich nog over de toepassing daarvan. Dit omdat het rechtstreeks richten van kurkuma op tumoren, in de juiste dosis en op een adequate manier, nog altijd een puzzel is. Dus al eet je 100 kurkumawortels per dag, hun effect op tumoren wordt al tijdens de consumptie afgebroken. (bron: AMC https://www.amc.nl/web/het-amc/nieuws/nieuwsoverzicht/nieuws/geelwortel-tegen-tumoren.htm)

Gele kerrie

Enfin, als groot liefhebber van gele kerrie, at ik al jaren heel veel kurkuma. Daarnaast dronk ik volop Golden Milk, een Ayurvedisch recept, gebaseerd op deze bijzondere wortel. En die suikers? Alleen sporadisch in een kopje zwarte thee. Aha, zwarte thee! Dat moet groen zijn natuurlijk! Nou, nee hoor, want er bestaan ook talloze onderzoeken die beweren dat zwarte thee eveneens kankerremmende eigenschappen bezit.

Wat dat betreft kun je er uren op los Googlen en heeft uiteindelijk iedereen gelijk. Of ongelijk. Ik begon rond mijn 20ste met het eten van ecologisch voedsel. Gewoon omdat ik het allereerst veel beter vind smaken en anderzijds moeite heb met de perfectie die wij sinds de jaren 70 aan ons voedsel hebben willen geven. Ik heb een oprechte antipathie tegen legbatterijen, overvolle stallen en eet liever gegrilde groenten, dan dat ik een stukje plofkip voorgeschoteld krijg. Zo kunnen we nog wel een uurtje doorgaan, want zelfs zalm eet ik alleen maar wild. Of als ik het even zuiniger aan wil doen, dan ik eet ik het niet. Bietjes, broccoli, groene bladgroenten. Noem ze maar en ze staan bij mij wekelijks op het menu. Ik mediteer sinds mijn 12e, kan mijn hartslag binnen luttele minuten van 120 naar 60 laten dalen en sta bekend om mijn mindfulness, empowerment en positieve levensinstelling. Enge E-nummers en kunstmatige suikers zijn bij mij in huis “verboden” en ik wandel uren volop genietend in stilte door de ongerepte natuur. Gewoon omdat dit allemaal een onderdeel vormt van wie ik ben en waar ik voor sta. 

Lieve mensen

Dus lieve lieve mensen met al die mooie, goede bedoelingen, kunnen we samen iets afspreken? Zullen we vandaag, hier en nu, samen afspreken dat we mensen met kanker niet meer de hele dag bestoken met “eigen schuld” opties, “wijze adviezen” en “dit-is-het-medicijn-maar-de-farmaceutische-industrie-wil-geld in-plaats-van-genezen”?!

En zullen we dan gelijk ook met zijn allen beloven dat we niet meer blijven roepen tegen iemand die echt geen andere keuze heeft, dat “chemo gif is en ze niet weten waar ze aan beginnen”?! Nooit meer zeggen dat je in hun plaats gewoon de chemo zou weigeren? Want als je dat beweert, wil je mij dan een plezier doen en vandaag zwart op wit schrijven dat je – god behoede – indien ooit nodig, zelf nooit chemotherapie wenst te ondergaan?!

Wie mij ondertussen een beetje kent, begrijpt dat ik tegen al deze uitspraken gewapend ben. Maar ik moet er toch niet aan denken dat je net iets minder mondig bent en je de helft van de – toch al lastige – tijd, bezig moet zijn met het vraagstuk: ‘wat heb ik verkeerd gedaan?”

Mocht dat zo zijn, geloof mij dan maar: de artsen die onlangs beweerden dat kanker een kwestie van botte pech is, hebben gelijk!. Jij kunt er niets aan doen en ook al zou je er wel iets aan kunnen doen, dan nog heb je nog niets aan dit soort non-informatie. Wat je wel kunt doen is je eigen intuïtie volgen, heel gezond eten, proberen jezelf zo kalm mogelijk te houden en trachten een positieve instelling te behouden. En als er dan toch onverhoopt iemand iets zegt waar je ongelukkig van wordt: schuif ze deze column onder ogen. Dan hoef je verder niets uit te leggen en kun jij jouw tijd besteden aan iets waar je oprecht blij van wordt. Dat mag natuurlijk onder het genot groene thee, kurkuma-melk en citroenwater met zuiveringszout. Cheers!

Over Odette

Al jaren runt Odette Schoonenberg samen met haar zakenpartner en tv-persoonlijkheid Thijs Willekes het succesvolle PR-bureau So PR. Wanneer zij gediagnosticeerd wordt met maar liefst drie totaal verschillende kankersoorten, probeert zij haar reputatie als 'boeddhist op hoge hakken' niet alleen waar te maken, maar gaat tevens glimlachend de strijd aan met het nog altijd heersende stigma rondom kanker. Op VROUW.nl blogt ze elke woensdag over die strijd.