Nieuws/Binnenland
798323
Binnenland

De Graaff en Le Pen leiden nieuwe fractie EP

PVV-Europarlementariër Marcel de Graaff en Marine Le Pen, de frontvrouw van het Franse Front National (FN), delen het voorzitterschap van de nieuwe EU-kritische fractie in het Europees Parlement. De fractie draagt de naam: Europa van de Naties en de Vrijheden, zo werd dinsdag tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Om een fractie in het EU-Parlement te mogen vormen moeten er minimaal 25 leden uit zeven EU-landen zijn. De nieuwe fractie gaat 36 leden tellen, uit zeven landen. De PVV werkte al samen met FN, de Oostenrijkse FP , de Italiaanse Lega Nord en het Belgische Vlaams Belang. Twee Poolse Europarlementariërs en een Britse, die overstapt van de UKIP-partij van Nigel Farage, maken de groep compleet.

Het vormen van een officiële fractie biedt meer financiële steun en meer invloed in het Europees Parlement. Zo kan de groep elk jaar op ruim 1 miljoen euro meer rekenen dan toen ze zich niet hadden verenigd, meldde het Europees Parlement op basis van een eerste schatting. Ook de verdeling van de spreektijd zal worden aangepast wat betekent dat bijvoorbeeld de sociaaldemocraten en liberalen spreektijd zullen verliezen. Met hoeveel is nog niet duidelijk.

PVV-leider Geert Wilders noemde dit „de dag van de bevrijding”. „Wij zijn de stem van het Europese verzet. Wij zullen vechten voor die mensen die niet willen dat hun land een provincie wordt van Europa.” Hij roemde De Graaff als een van de beste politici die de PVV heeft en zei trots te zijn dat hij co-voorzitter is. De Graaff zat tussen 2011 en 2014 in de Eerste Kamer.