Nieuws
798367
Nieuws

Sociale media verdrijven nieuwsapps

Mensen gebruiken hun smartphone in toenemende mate om online nieuws te consumeren. De groeiende invloed daarbij van sociale media kan wereldwijd tot een onzekere financiële toekomst voor nieuwsorganisaties leiden. Daarvoor waarschuwt het Reuters Instituut voor de Studie van Journalistiek (RISJ).

Veel nieuwsorganisaties worstelen met het winstgevend maken van content voor de smartphone, omdat mensen nieuws steeds vaker tot zich nemen via zoekmachines en sociale media in plaats van via de nieuwswebsite.

Gesponsorde content

De helft van de tijd op de smartphone wordt besteed aan het lezen van nieuws. De online advertentieinkomsten dalen echter omdat smartphonegebruikers in toenemende mate geïrriteerd raken door advertenties en gesponsorde content.

"De meeste mensen houden van nieuws en gebruiken nieuws, maar ze willen er niet voor betalen, er geen advertenties bij zien staan en het niet vermengd zien met gesponsorde content", aldus RISJ-onderzoeksdirecteur Rasmus Kleis Nielsen. "Dit betekent dat duurzame bedrijfsmodellen ongrijpbaar blijven, zelfs voor degenen die met succes een publiek opbouwen."Nieuwsapps

Volgens een rapport maakt slechts een kleine groep loyale gebruikers gebruik van nieuwsapps om online nieuws te consumeren. Het merendeel vertrouwt op sociale media, berichtendiensten, e-mail en mobiele notificaties voor het lezen van online nieuws.Facebook

Hoewel meer dat tweederde van de smartphonegebruikers nieuwsapps hebben gedownload, maakt slecht eenderde er op wekelijkse basis gebruik van. Vier op de tien gebruikt Facebook voor het vinden, lezen, bekijken, delen en becommentariëren van nieuws. Daarmee is Facebook voor dit doel bijna twee keer zo populair als YouTube en bijna vier keer als Twitter, zo meldt RISJ.

Hoewel de meeste smartphonegebruikers blij zijn via sociale media het nieuws te kunnen vinden, zeggen ze wel hun reserves te hebben over de betrouwbaarheid en juistheid van de berichten die op die manier tot ze komen.