Nieuws/Binnenland
798498
Binnenland

Oud-parlementariër onder drugsverdachten

Het grootschalige drugsonderzoek waarbij de politie vorige week meer dan twintig invallen deed in Roosendaal en Etten-Leur richt zich op de Marokkaans-Nederlandse familie C. Oud-parlementslid in Marokko Saïd C. (50) is een van de vier mensen zijn die dinsdag zijn opgepakt.

Voormalig parlementariër C. wordt volgens Marokkaanse media al sinds 2010 gezocht door het openbaar ministerie in Marokko. Hij wordt er in verband gebracht met een groot drugsnetwerk. Van die groepering kreeg kopstuk Najib Zaimi in 2012 de doodstraf. Leden van de meer dan dertig koppen tellende bende zouden zich schuldig hebben gemaakt aan ontvoering met geweld, marteling met de dood als gevolg, het verbergen van een lijk, corruptie en drugshandel. Tijdens zijn arrestatie in Roosendaal zou C. 140.000 euro op zak hebben gehad. Het OM wil dit noch ontkennen noch bevestigen.

De politie meldde vorige week al dat de bende een ‘criminele familie’ omvatte. Dat het om familie C. gaat, blijkt onder meer uit een kadastraal bericht van een zeven ton kostende villa in Roosendaal. Justitie heeft die in beslag heeft genomen in het kader van een ‘strafrechtelijk financieel onderzoek’ naar Hassan C. (37). Saïd en Hassan hebben dezelfde achternaam. Hassan bevindt zich niet onder het vorige week al opgepakte viertal en wordt mogelijk gezocht. Een zegsman van de politie meldde ten tijde van de invallen al dat niet alle gezochte leden van de familie zijn opgepakt en dat een aantal van hen zich misschien in het buitenland bevindt.

Leden van familie C. worden ervan verdacht jarenlang een exportroute voor hasj en wiet te hebben gebruikt. Het startpunt van deze drugsroute ligt in Marokko. Het Rifgebergte in het noorden van dat Afrikaanse land staat bekend om de vele hasjvelden waar miljoenen planten in de open lucht groeien. Met deze route zouden ze jarenlang vele miljoenen euro’s hebben verdiend. Het vermoeden bestaat dat talloze bedrijven als een tuiniersgroothandel, een broodjeszaak en een lounge bar in Etten-Leur en Roosendaal als dekmantels worden gebruikt om drugsgeld wit te wassen. Dat geldt ook voor de in beslag genomen kapitale villa in Roosendaal.

Naast de Nederlandse waren ook de Franse en Spaanse politiediensten betrokken bij de actie. In Spanje werden een appartement en een Bentley in beslag genomen. Tijdens de invallen in Nederland nam de politie talloze auto’s, wapens, contant geld en geldtelmachines mee.