Nieuws/Binnenland
798509
Binnenland

Dreiging terrorisme toegenomen

De dreiging van terrorisme en radicalisering van gewelddadige jihadisten is sterk gestegen, waarschuwt het OM in zijn maandag gepresenteerde jaarbericht.

Vorig jaar deed het OM 54 „jihadgerelateerde strafrechtelijke onderzoeken”. Hierbij kwamen negentig verdachten in beeld, van wie inmiddels een deel is veroordeeld voor het deelnemen aan een criminele organisatie met terroristisch oogmerk, het voorhanden hebben van wapens met terroristisch oogmerk, voorbereidingshandelingen gericht op het plegen van moord en doodslag met terroristisch oogmerk en verspreiding ter opruiing voor een terroristisch misdrijf. „De jurisprudentie over dit relatief nieuwe onderwerp is volop in ontwikkeling.”

Eerder trok justitie al zeven extra officieren aan voor de bestrijding van terrorisme. Dat blijkt echter onvoldoende vanwege de grote werkdruk. Het OM besteedt dit jaar nog eens vijf miljoen euro extra om de strijd tegen polderjihadi’s te intensiveren.

Individu

In alle arrondissementen zijn inmiddels ’casusoverleggen’ gestart, waar radicaliserende personen per individu worden besproken. „In het casusoverleg wordt besproken welke interventie nodig is. Soms ligt de oplossing in het strafrecht, maar soms juist ook in hulpverlening of in bestuurlijke maatregelen vanuit een gemeente.”

Het OM is er niet gerust op dat aanslagen in Nederland uitblijven: „Tientallen Nederlandse burgers blijken bereid af te reizen naar het door IS uitgeroepen ‘kalifaat’ in Irak en Syrië. Zij willen daar deelnemen aan de gewapende strijd. De terroristische aanslagen in Parijs en Kopenhagen maken eens te meer duidelijk dat ook hier in Nederland een aanslag kan plaatsvinden. Er is het substantiële risico op een aanslag door geradicaliseerden in Nederland.”

Uitreizigers

Volgens justitie kan zij radicalisering onmogelijk alleen tegengaan. „Uitreizigers worden tegengehouden om te voorkomen dat Nederlandse burgers gaan deelnemen aan de gewapende strijd. Met het voorkomen van een uitreis is het probleem niet opgelost. Er is intensieve aandacht nodig om te zorgen dat deze mensen bij onze samenleving betrokken blijven. Hier is een belangrijke rol weggelegd voor onder andere scholen, medewerkers van gemeenten en geestelijk leiders. Het probleem vraagt om een multidisciplinaire aanpak, waarbij de rol van het strafrecht vaak secundair is. Hetzelfde geldt voor personen die terugkeren uit strijdgebieden naar Nederland.”

In hetzelfde jaarbericht relativeert burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen het aantal jihadisten uit zijn stadswijken. „In Transvaal, de Schilderswijk en Den Haag Zuidwest gaat het om een zeer beperkte groep die radicaliseert, en om een nog kleinere groep waarover we echt grote zorgen hebben. Negentig procent van bewoners moet nul-komma-nul, helemaal niks hebben van jihadisme.”