Nieuws/Buitenland
798518
Buitenland

Vertraging voor vredesbespreking Jemen

De vredesbesprekingen die maandag zouden beginnen over Jemen, hebben opnieuw vertraging opgelopen. Rond de tijd waarop de gesprekken in de Zwitserse stad Genève zouden beginnen, bleek dat de Houthi-delegatie Jemen nog niet eens had verlaten. Dat is inmiddels wel het geval, zei een woordvoerder van de Verenigde Naties. De Houthi's worden dinsdag vroeg in Zwitserland verwacht.

De onderhandelingen zouden zondag al beginnen. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon opende de besprekingen maandagavond al wel, maar nog zonder de Houthi's.

Iran heeft intussen een onderminister naar overleg over Jemen in de Saudische stad Djedda gestuurd, meldden Iraanse media maandag. Het overleg is dinsdag in het kader van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking die haar hoofdkwartier in Djedda heeft.

Iran en Saudi-Arabië staan lijnrecht tegenover elkaar in de strijd in Jemen en overleg tussen de twee is schaars. De hevige strijd in Jemen is volgens waarnemers onderdeel van de groeiende rivaliteit tussen het door een soennitische familie geregeerde Saudi-Arabië en het door de sjiitische geestelijkheid geregeerde Iran.

Iran wordt dinsdag in Djedda vertegenwoordigd door onderminister voor het Midden-Oosten, Hossein Amir Abdollahian. In Genève wordt het overleg tussen de strijdende partijen in Jemen voortgezet. Jemen is een erg arm en chronisch instabiel land met circa 25 miljoen inwoners.