Nieuws/Binnenland
798522
Binnenland

Bussemaker naar universiteiten om declaraties

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) gaat in gesprek met de universiteiten over het declaratiegedrag van hun bestuurders. Ze wil weten hoe de uitgaven zo eenduidig en transparant mogelijk kunnen worden en bekijkt of eisen ten aanzien van declaraties aangescherpt moeten worden.

RTL Nieuws meldt maandagavond dat verscheidene bestuurders declaratieregels omzeilen. Zo blijkt uit onkostenoverzichten dat ze vaak in hotels overnachten die duurder zijn dan de normbedragen en veel geld spenderen aan auto's met chauffeur. Ook vliegt een aantal businessclass, terwijl ze economyclass moeten reizen.

De minister wil de declaraties eerst nader bestuderen. „Bestuurders moeten zich ervan bewust zijn dat het publiek geld is dat ze uitgeven en dat het voor onderwijs bestemd is”, aldus Bussemaker. „Ze moeten echter wel hun rol kunnen spelen in het internationale veld dat het hoger onderwijs is.”

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) kan niet beoordelen of bestuurders van universiteiten in de fout in zijn gegaan met hun declaraties. „Een bedrag kan wellicht hoog lijken, maar dat betekent nog niet dat het in strijd is met de richtlijnen”, aldus een woordvoerder. „Dat de declaratieregels per universiteit verschillen, maakt reageren op specifieke gevallen moeilijk.”

De Universiteit Utrecht geeft volgens RTL Nieuws bijna 2,5 ton per jaar uit aan taxi's en dienstauto's voor drie bestuursleden. De TU Delft betaalt per jaar 180.000 euro voor twee dienst-Mercedessen met chauffeur. De Delftse universiteit laat overigens in een reactie weten de regeling te willen herzien.

De Tweede Kamerfractie van D66 wijst op de mogelijkheid voor studenten en personeel om via hun instemmingsrecht bij de begroting een stokje te steken voor dit soort hoge uitgaven. „Het is excessief om honderdduizenden euro's uit te geven aan dienstauto's”, aldus Kamerlid Paul van Meenen.

CDA-Kamerlid Michel Rog: „In een tijd waarin universiteiten zich hebben verplicht méér geld te investeren in onderwijs, maar dit veelal nalaten, zijn exorbitante onkostendeclaraties niet uit te leggen aan studenten en leraren.”

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is geschokt. „De enorme uitgaven aan luxe staan in schril contrast tot de schulden die studenten vanaf komend jaar opbouwen dankzij het leenstelsel.”