Nieuws
798529
Nieuws

Air France gaat dieper snijden

Het blijft kwakkelen bij Air France. De Franse luchtvaartmaatschappij en moederbedrijf van KLM kondigde zojuist extra besparingsmaatregelen aan, aangezien de omzet nog altijd onder druk staat.

Het bedrijf wil verlieslatende routes, zoals vluchten naar Stavanger, Verona, Kuala Lumpur, stopzetten. Op andere slechtdraaiende routes naar onder ander Japan, Brazilië en Rusland gaat de frequentie omlaag en worden kleinere vliegtuigen ingezet.

Geen verbetering

Eind april kondigde Air France aan tot en met 2017 ruim €1,1 miljard te willen bezuinigen, onder meer door onrendabele routes te schrappen. De besparingen en aanpassingen zijn onderdeel van het plan Perform 2020, dat de luchtvaartonderneming in de komende jaren zal uitvoeren. Sindsdien is er nauwelijks verbetering te zien.

Ook moet er voor €80 miljoen extra bezuinigd worden, onder andere door scherper in te kopen. Investeringen worden onder de loep genomen. Mogelijk worden nieuwe vliegtuigen voor lange afstanden, zoals de Airbus 350 en de Boeing 787, later in gebruik genomen.

Vakbonden aangepakt

Om alle plannen snel genoeg in te voeren, moet er harder onderhandeld worden met de vakbonden, meldt Air France. De maatschappij kondigde aan juridische stappen te gaan nemen tegen de Franse pilotenvakbond SNPL omdat er onvoldoende vooruitgang wordt geboekt bij de invoering van kostenbesparende maatregelen.

Air France gaf aan eind september een overzicht te maken van de financiële situatie, de stand van zaken bij de onderhandelingen met de bonden en het aantal mensen dat zich heeft aangemeld voor vrijwillig vertrek. Het bedrijf zal daarna beslissen over verdere stappen om de toekomst van Air France veilig te stellen.