Nieuws
798532
Nieuws

Luchtvaartsector lanceert Europees groei-initiatief

De drie grootste Europese luchtvaartmaatschappijen Air France KLM, Lufthansa en IAG (British Airways en Iberia) bundelen de krachten met prijsvechters Ryanair en Easyjet met als doel de luchtvaartsector op het continent te versterken.

Komende woensdag zullen de topbestuurders van de vijf maatschappijen in Brussel een nieuwe Europese luchtvaartstrategie presenteren, die de sector concurrender moet maken en voor extra groei en banen in de Europese Unie moet zorgen.

Het is voor het eerst dat de zogenaamde legacy-airlines daarbij samen optrekken met de prijsvechters, die de afgelopen jaren veel passagiers van hen hebben afgesnoept.

 

Lees ook: Air France gaat dieper snijden

 

De maatschappijen hebben echter ook een gezamenlijk belang om de Europese Commissie aan te sporen de sector te versterken en ongelijke concurrentie aan te pakken.

Brussel zit de luchtvaart de laatste jaren immers geregeld dwars via onder andere Europese emissierechten en boetes bij vertragingen. Ook kunnen de goedkope Golfmaatschappijen tot nu toe bijna ongestoord groeien op Europese luchthavens en verloopt de ontwikkeling van één Europees luchtruim zonder belemmeringen traag.