Nieuws
798537
Nieuws

Angst Grexit drukt Damrak

De Amsterdamse beurs heeft opnieuw een slechte dag achter de rug. Beleggers verkochten aandelen uit angst dat Griekenland de euro binnenkort zal verlaten. Vooral Boskalis, Philips en ING hadden het zwaar.

De AEX-index sloot 1% lager op 472,9 punten, na halverwege de middag een dieptepunt van 470,9 punten te hebben aangetikt. De Midkap-index ging 1,7% achteruit naar 707,4 punten.  

Ook de andere Europese beurzen zetten de neergang van de afgelopen weken voort. Frankfurt en Parijs gleden 1,7% en 1,8% weg.

Grexit-angst

Stan Westerterp van vermogensbeheerder JNVB begrijpt wel waarom beleggers negatief reageren op de ontwikkelingen rond Griekenland. ,,Het lijkt niet op een eindspel waarin partijen details moeten wegwerken. Er zijn substantiële meningsverschillen. De geldschieters hebben al aangeboden de rentes te verlagen en de looptijden te verlengen. Maar Griekenland wil pas met extra hervormingen komen als de schuld deels wordt kwijtgescholden."

Ook beleggingsstrateeg Simon Wiersma van ING constateert dat de partijen niet bereid zijn water bij de wijn te doen. ,,Er wordt druk overlegd, maar het politieke steekspel gaat verder. Met name Griekenland is nu aan zet. Het land dringt sterk aan op schuldenverlichting, terwijl de schuldeisers een verlaging van de pensioenuitkeringen en een verhoging van de btw verlangen."

Als er in de komende dagen geen uitzicht komt op een akkoord, zal een vertrek van Griekenland uit de euro volgens Westerterp zeer moeilijk af te wenden zijn. Wiersma deelt dit standpunt. ,,Ons basisscenario is dat een Grexit wordt voorkomen, maar eigenlijk moet er dan wel deze week een akkoord op hoofdlijnen gesloten worden. De parlementen van de eurolanden moeten immers nog hun goedkeuring geven en dat kost tijd."

Wiersma gaat ervan uit dat de gevolgen van een eventuele Grexit beperkt zullen blijven. ,,Maar dan moet deze niet terugslaan op het consumentenvertrouwen en de bedrijfsinvesteringen. De druk op de obligaties van overige Zuid-Europese landen zal volgens mij tijdelijk van aard zijn. Draghi heeft namelijk nogmaals aangegeven dat de ECB bereid is haar opkoopprogramma uit te breiden indien de financiële condities verslechteren."

Bij de hoofdfondsen eindigde maritiem dienstverlener Boskalis met een min van 2,3% op €42,56 onderaan.

Philips liet 2,2% liggen op €23,84, na een afwaardering door ratingbureau Fitch.

De financiële waarden hadden het ook zwaar door de blootstelling aan Zuid-Europese obligaties. Vooral ING kreeg het flink te verduren met een koersdaling van 2,1% op €14,35. Delta Lloyd sloot 1,3% lager op €14,90.

Vopak beperkte het verlies tot 0,3% op €45,37. Het tankopslagbedrijf is door SNS op de kooplijst gezet.

In de Midkap eindigde Galapagos met een min van 5,8% op €45,20 onderaan. Beleggers namen winst op het biotechnologiebedrijf na de spectaculaire opmars in de afgelopen maanden.

De toeleverancier aan de chipsector Besi dook 5,1% omlaag naar €22,60.

TomTom was met een plus van 3,2% op €9,52 een positieve uitschieter in reactie op het nieuws dat grote Duitse autobedrijven overwegen om voor de inbouwnavigatie van het Nederlandse bedrijf te kiezen. En wel als de beoogde verkoop van de kaartentak door Nokia spaak loopt.

AScX-fonds Value8 steeg 2,5% naar €11,24. Beleggers reageerden positief op de aangekondigde deelneming in Keesmakers, een bedrijf dat een variant op kaas maakt met een laag vet- en zoutgehalte.

Lees elke werkdag om 20 uur verhalen en achtergronden in DFT Avond. U kunt zich ook hier abonneren (gratis voor Telegraaf-abonnees)